Cizrna na paprice s rýží zpět

Na vaření cizrny:
cizrna v suchém stavu200 gčerstvý nasekaný libeček1 lžičkabazalka1 lžička
majoránka1 lžička
Omáčka:
cibule3 ksčervená paprika2 kshraška40 g
uzená paprika2 lžičkysladká paprika2 lžičkysojová omáčka (Tamari nebo Shoyu)2 lžíce
nové koření10 kuličekbobkový list4 ksvoda700 ml
rostlinná smetana na zjemnění dle chuti
Příloha:
celozrnná rýže240 gvodacca 600 mlmořská řasa Wakame8 g
sušený česnek plátky2 lžičkykoření čarodějka1 lžičkagaram masala1 lžička
kurkuma1 lžička
cizrna v suchém stavu 200 g, čerstvý nasekaný libeček 1 lžička, bazalka 1 lžička, majoránka 1 lžička, cibule 3 ks, červená paprika 2 ks, hraška 40 g, uzená paprika 2 lžičky, sladká paprika 2 lžičky, sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu) 2 lžíce, nové koření 10 kuliček, bobkový list 4 ks, voda 700 ml, rostlinná smetana na zjemnění dle chuti, celozrnná rýže 240 g, voda cca 600 ml, mořská řasa Wakame 8 g, sušený česnek plátky 2 lžičky, koření čarodějka 1 lžička, garam masala 1 lžička, kurkuma 1 lžička

Příprava

Když nevím co uvařit k obědu, cizrna na paprice je vždy dobrá volba. Ať už vařím oběd jen pro nás, nebo i pro hosty, vždy si všichni pochutnáme. A pokud zrovna nemám doma cizrnu, tak se dá snadno nahradit i velkými bílými máslovými fazolemi.

Nejoblíbenější přílohou u nás doma je celozrnná rýže vařená společně s mořskou řasou a sušeným česnekem. Ale přílohu si zvolte podle vaší chuti. Kolínka nebo vařené brambory chutnají v této kombinaci taky naprosto skvěle. A pokud máte chuť na krémovější variantu, přidejte do omáčky jakoukoliv rostlinou smetanu na zjemnění. Tuto alternativu vždy volím pro návštěvy.

Mořské řasy, ať už to jsou Wakame, Kombu, Nori, Dulse, atd. používáme doma celkem často. Většinou je přidáváme při vaření luštěnin, obilovin nebo polévek. Mořské řasy jsou všeobecně dobrým zdrojem vápníku, jodu, zinku, hořčíku, draslíku, sodíku a chromu. Z vitamínů jsou zastoupeny nejvíce Vitamín A, B2, B12, C a E. Mořské řasy také obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin a biotin. Řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako je alergie, revmatismus, vysoký krevní tlak a ateroskleróza. Detoxikují organismus, urychlují metabolizmus a podporují trávení. Odkyselují organizmus díky čemuž působí preventivně proti karcinogenním onemocněním. Upravují funkci štítné žlázy a zlepšují pevnost kloubů a kostí. Také pozitivně působí na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
Pokud nejste zvyklí na chuť mořských řas, dávku pomalinku zvyšujte. Nepřekračujte ale maximální denní dávku 2g na osobu. Mořské řasy chutnají prostě jako mořské řasy a některé jídla díky nim dostávají úplně jinou chuť. Pro nás velmi vítanou.

Jak na to:

  • Namočenou cizrnu (alespoň 8 hodin) uvaříme s bylinkami do měkka. Scedíme a necháme okapat.
  • Mořské řasy propláchneme a necháme 10 minut nabobtnat ve vodě. Poté scedíme. 
  • Rýži propláchneme a vaříme společně s  mořskou řasou a kořením do měkka. 
  • Na troše oleji osmažíme cibulku, přidáme červenou papriku nakrájenou na proužky a chvilinku restujeme. Přidáme koření, hrášku a sojovou omáčku. Vše zapražíme, podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut.
  • Pokud chceme, přidáme smetanu na zjemnění, vyndáme bobkový list a nové koření a omáčku mixujeme dohladka (nebo podle představ). 
  • Přidáme cizrnu a prohřejeme.
  • Podáváme s vařenou rýží, čerstvou a kvašenou zeleninou, semínky a klíčky. 


2015-10-14 Hlavní chody

Poznámka

Koření do rýže je volitelné a každý si může zvolit dle své chuti.

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI