Cizrna s batáty a květákem ( pro děti od 2 let) zpět

Ingredience:
květák400 gbatáty400 gvařená cizrna300 g
jarní cibulka4 kskokosové mléko1 plechovkamletá paprika1 lžička
ghíčko / olej dle potřeby1 kssůl1 špetka
květák 400 g, batáty 400 g, vařená cizrna 300 g, jarní cibulka 4 ks, kokosové mléko 1 plechovka, mletá paprika 1 lžička, ghíčko / olej dle potřeby 1 ks, sůl 1 špetka

Příprava

Když jsem tohle jednoduché a rychlovkové jídlo naservírovala manželovi, významně na mě pohlédl a řekl: “To je výborný, to musí na blog!” A když chlap pochválí cizrnu a květák, tak je jasný, že to prostě do světa musí, protože to se zas až tak často nestává. 

Květák oberte na malé růžičky a batát oloupejte a nakrájejte na malé kostky o velikosti zhruba půl centimetru. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpalte ghíčko či olej a orestujte na něm cibulku. Po chvilce přidejte také batáty a květák, vše společně opečte dozlatova.

Poté přidejte uvařenou cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a ochuťte solí a mletou červenou paprikou (může být i pálivá, pokud vaříte pro větší strávníky). Přiklopte poklicí, stáhněte teplotu a na mírném plameni nechte jemně probublávat, dokud nebude květák a batát tak akorát – na skus. Trvat by to mělo přibližně 10 – 15 minut, dle velikosti kousků.

Až bude jídlo hotové, krátce směs projeďte tyčovým mixérem – maximálně tak jednu třetinu. Tím omáčku přirozeně svým obsahem zahustíte, avšak dělat to nutně nemusíte.

Doporučuji podávat s kouskem pečiva, neboť luštěniny se velmi dobře kamarádí právě s obilovinami a dělají jídlo plnohodnotné z pohledu aminokyselin.




2020-10-21 Hlavní chody

Poznámka

Dětská specifika: Vzhledem k přítomnosti kokosového mléka řadím do kategorie od 2 let, kdy jsou takto zařazeny alergeny podobného typu. Rizikem u kokosu je také jeho náchylnost k plísním a žluknutí, avšak kupovaná mléka na ni až tak netrpí, a proto jsou ideální potravinou, kterak kokos zavést a vyzkoušet. Cizrnu jakožto luštěninu je možno doporučit od 1 roku, v tomto jídle je však ve velké míře, proto jej pro samotné začátky úplně nedoporučuji.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI