Cizrnové kari s lilkem v kokosovém mléce zpět

Ingredience:
cizrna nebo plechovka vařené1/2 balíčkulilek1 kscibule1 ks
rajčata4 ksčervená curry pasta2 lžícekokosové mléko1/2 plechovky
koriandrová nať dle chutilimetka2 kssůl dle chuti
pepř dle chutizeleninový vývar/voda1 hrnekGhí/rostlinný olej dle potřeby
Domácí kari pasta:
česnek4 stroužkyoloupaný zázvor3 cmchilli pasta1 lžíce
hrubozrnná sůl1 lžičkacelý pepř10 kuličeknové koření3 kuličky
badyán1/2 hvězdičkynalámaný malý bobkový list1 ksmletý koriandr1/2 lžičky
celý římský kmín1 lžičkakurkuma1/2 lžičkyolej2 lžíce
cizrna nebo plechovka vařené 1/2 balíčku, lilek 1 ks, cibule 1 ks, rajčata 4 ks, červená curry pasta 2 lžíce, kokosové mléko 1/2 plechovky, koriandrová nať dle chuti, limetka 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, zeleninový vývar/voda 1 hrnek, Ghí/rostlinný olej dle potřeby, česnek 4 stroužky, oloupaný zázvor 3 cm, chilli pasta 1 lžíce, hrubozrnná sůl 1 lžička, celý pepř 10 kuliček, nové koření 3 kuličky, badyán 1/2 hvězdičky, nalámaný malý bobkový list 1 ks, mletý koriandr 1/2 lžičky, celý římský kmín 1 lžička, kurkuma 1/2 lžičky, olej 2 lžíce

Příprava

Dnes mám konečně náladu vařit a fotit. Moje 11 léta kočička má po operaci nádoru a vypadá to dobře. A když ji chutná, tak mam hned lepší náladu. Pro ni vařené kuřecí a pro nás "Cizrnové kari s lilkem a rýží v kokosovém mléce".

Cizrnové kari je velmi výživné a maso vám v něm nebude vůbec scházet.

Pokrm je to velmi jednoduchý, ale příprava zabere malinko času.

Nejprve začněte tím, že si přes noc namočíte cizrnu, kterou si později v osolené vodě uvaříte doměkka. To trvá 15 - 30 minut. Pokud nemáte čas máčet římský hrách, jak se cizrně říká přes noc, můžete nahnat čas tím, že koupíte plechovku již uvařené. Takovouto cizrnu důkladně propláchněte a nechte okapat.

Dále bude potřeba připravit si lilek. Ten si podélně rozkrojte na silnější plátky, poté na nudličky a nakonec na kousky zhruba 1x1x2 cm velké.

Osolte a nechte na sítku vyplakat. Voda, která do misky odkape je hořká a znehodnotila by vám celé kari. Po dvaceti minutách osušte lilek na papírové utěrce.

V pánvi si rozpalte vetší množství oleje, ve kterém si lilek orestujte krásně do hněda.
Přebytečný tuk nechte odsát opět na papírové utěrce.

Nyní si můžete vybrat, zda si kari pastu vyrobíte a nebo použijete tu kupovanou.

Není na nic špatného a sama ji ráda používám, když mám doma ale vše potřebné, ráda si ji vyrobím.

Rajčata si nařízněte do kříže a spařte krátce vřelou vodou a rychle ponořte do studené. Slupka se oddělí a vy můžete rajčata krásně oloupat. Poté odstraňte i semínka a čistou dužinu si pokrájejte na centimetrové proužky.

Na oleji co zbyl po lilku osmahněte kari pastu. Jakmile se rozvoní, přidejte k ní najmeno pokrájenou cibulku a tři minutky restujte.

Vsypte cizrnu, lilek a rajčata. Restujte další tři minuty a můžete přidat půl plechovky kokosového mléka. Krátce nechte provařit a popřípadě dochuťte solí.

Podávejte s řezem limety a lístky koriandru. Jako příloha je ideální Indický chleba a nebo rýže.

Domácí kari pasta:

Tato pasta se nejlépe vyrábí v kamenném hmoždíři.
Veškeré suché koření si rozemelte s hrubou solí, přidejte česnek a zázvor s chilli pastou a drťte do konzistence kaše. Přidejte dvě lžíce oleje a vymíchejte pomocí paličky do hladké konzistence.
Pokud máte stonky od koriandru, rozhodně je použijte. Jsou plné chutě a je škoda je vyhodit.

Dobrou chuť!

2016-06-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI