Cizrnový falafel pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
cizrna1 plechovkamenší cibule1 ksčesnekcca 2 stroužky
cizrnová mouka50 gvejce1 ksnasekaný čerstvý koriandr hrst
mletý římský kmín špetkasůl dle chutipepř špetka
Salát tabouleh:
kuskus50 grajčata3 ksmenší cibule1 ks
nasekaná petrželka kudrnka hrstcitronová šťáva dle chutisůl dle chuti
pepř špetkaolivy dle chuti
cizrna 1 plechovka, menší cibule 1 ks, česnek cca 2 stroužky, cizrnová mouka 50 g, vejce 1 ks, nasekaný čerstvý koriandr hrst, mletý římský kmín špetka, sůl dle chuti, pepř špetka, kuskus 50 g, rajčata 3 ks, menší cibule 1 ks, nasekaná petrželka kudrnka hrst, citronová šťáva dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, olivy dle chuti

Příprava

Miluju cizrnu. Miluju římský kmín. A miluju tu vůni dálek, exotiky a krásných časů, která na mě vždycky dýchne, když si toto jídlo dopřeju doma. Poprvé jsem ho totiž ochutnala na dovolené v Egyptě a moc ráda si ji připomínám. 

Cibuli nakrájejte na drobno, stejně tak rozmixujte i plechovkou cizrnu (nebo adekvátní množství klasicky uvařené), přidejte celé vejce, mouku, nasekaný koriandr, utřený česnek, římský kmín a dle chuti dosolte, můžete i trošku opepřit. Z této hmoty se zpravidla tvarují kuličky, které se smaží v pánvi s větším množstvím oleje. Já v rámci zdravějšího životního stylu peču v troubě, proto jsem také zvolila tvar placiček, které se takto lépe připravují. Pokud nemusíte tuky tolik hlídat nebo máte už odrostlejší děti, doporučuji variantu smažení, ale i v troubě jsou placičky neméně dobré. Pečte na 180°C přibližně půl hodiny. 

Salát tabouleh:

Rajčata nakrájejte, cibuli nasekejte na jemno, přidejte i kudrnku a dochuťte šťávou z citronu, solí a pepřem. Pokud budete chtít přidat i olivy, můžete použít i trošku nálevu z nich, pak ale určitě uberte na množství soli a citronu. Přisypejte i syrový kuskus a nechte v lednici hodinu nabobtnat. Pokud spěcháte, přelejte kuskus vodou asi 1 cm nad hladinu a nechte nasáknout tekutinu. Pak vmíchejte do salátu bez nutnosti odležení. Podávejte na listech salátu nebo v arabském chlebu, doplněné o falafel a dip z jogurtu a česneku. 

Dětská specifika:

  • toto jídlo je aromatické a orientální, takže dítěti před prvním rokem bych jej určitě nedala a je tak trošku otázka, zdali i po prvním roce bude takto kořeněný porkm dítěti chutnat. Není v něm ale nic nezdravého, takže pokud ano, pak jen mějte na paměti, že se zde vyskytují základní alergeny, kterými jsou rajčata, cibule, česnek a citron


2015-06-23 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 12 malých placiček.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI