Ingredience: | |||||
cuketa | 200 g | brambory | 250 g | salám nakrájený na kolečka | 150 g |
cibule | 150 g | česnek | 3 stroužky | vejce | 2 ks |
smetana ke šlehání | 100 ml | mozzarella třešničky | 10 ks | oblíbené koření | 1 lžička |
sůl | dle chuti | mletý pepř | dle chuti | sádlo | na vymazání formy |
strouhanka | na vysypání formy |
Zahrádky jsou plné cuket, v obchodech je k mání také za přijatelnou cenu, tak proč si neudělat nějakou cuketovou dobrotu.
Troubu zapneme na 190°C.
Očištěné cibule a česnek nakrájíme. Cibuli na tenké půlměsíčky, česnek na tenké plátky.
Brambory, ani cuketu nemusíme zbavovat slupky. Obojí pod tekoucí vodou kartáčkem důkladně očistíme, osušíme a nakrájíme na kolečka o síle cca 0,5cm. Kolečka cukety ještě překrájíme na polovinu.
Zapékací formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Na dno formy poskládáme brambory a zlehka osolíme. Na brambory poskládáme kolečka salámu, ty zasypeme cibulí a česnekem.
Nakonec poklademe cuketou, kterou posypeme oblíbeným kořením, zlehka osolíme a opeříme.
Formu dáme na 25minut do trouby.
Poté z trouby vytáhneme a zapečené suroviny zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce se špetkou soli. Povrch poklademe na půlky překrájenou mozzarellou a formu dáme nazpět do trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 25minut do zlatavé barvy.
Můžeme podávat teplé i studené se zeleninovým salátem dle vlastního výběru.
Doba pečení je orientační, každý si musí pohlídat svůj spotřebič.
Salám jsem použila Rio Ebro se zeleným pepřem, ale hodí se i jiná uzenina výraznější chuti.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI