Ingredience: | |||||
sojový granulát | 100 g | střední cuketa nakrájená na 0,5 mm kolečka | 1 ks | olivový olej | 2 lžíce |
cibule | 2 ks | drcený česnek | 2 lžičky | sůl | dle chuti |
pepř | špetka | oregano | špetka | zeleninový vývar | 200 ml |
rýže | 100 g | špenátové listy | 150 - 200 g | hotová rajčatová omáčka | 240 g |
parmezán | 30 - 50 g | ||||
Bešamel: | |||||
máslo | 2 lžíce | hladká mouka | 2 lžíce | mléko | 350 ml |
velké vejce | 2 ks | mletý muškátový oříšek | špetka |
Kam ještě nacpat tu cuketu, když je jí všude plno? Inspirací mi byla Řecka odysea z báječné série kuchařek Apetit na cestách. Původně šlo o recept s mletým masem, ale s tím my si poradíme, že ano. O výsledku jsem neměla žádnou představu, ale nakonec z toho byl fajn oběd takhle v létě.
Troubu rozehřejeme na 150°C, horkovzdušnou na 175°C.
V rendlíku přivedeme k varu 750 ml vody, do které vložíme nakrájenou cuketu, zakryjeme a dusíme 10 minut. Slijeme a osušíme.
Sojový granulát uvaříme podle návodu.
Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli a sojový granulát. Přidáme koření, česnek, sůl, pepř, vývar, rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut za občasného míchání. Přimícháme rajčatovou omáčku a odstavíme.
Zapékací mísu vymažeme olejem a vyložíme polovinou cukety. Na ni dáme směs a opět naskládáme vrstvu cukety.
V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme.Vešleháme mléko a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do hladka a do zhoustnutí. 1/3 bešamelu zašleháme do vajec. Tuto směs smícháme se zbytkem bešamelu. Sejmeme z ohně, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek.
Omáčkou přelijeme obsah zapékací mísy a postrouháme sýrem.
Zapékáme 20-25 minut do zezlátnutí.
Podávat můžete samotné nebo třeba s vařeným bramborem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI