Cuketová musaka zpět

Ingredience:
sojový granulát100 gstřední cuketa nakrájená na 0,5 mm kolečka1 ksolivový olej2 lžíce
cibule2 ksdrcený česnek2 lžičkysůl dle chuti
pepř špetkaoregano špetkazeleninový vývar200 ml
rýže100 gšpenátové listy150 - 200 ghotová rajčatová omáčka240 g
parmezán30 - 50 g
Bešamel:
máslo2 lžícehladká mouka2 lžícemléko350 ml
velké vejce2 ksmletý muškátový oříšek špetka
sojový granulát 100 g, střední cuketa nakrájená na 0,5 mm kolečka 1 ks, olivový olej 2 lžíce, cibule 2 ks, drcený česnek 2 lžičky, sůl dle chuti, pepř špetka, oregano špetka, zeleninový vývar 200 ml, rýže 100 g, špenátové listy 150 - 200 g, hotová rajčatová omáčka 240 g, parmezán 30 - 50 g, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, mléko 350 ml, velké vejce 2 ks, mletý muškátový oříšek špetka

Příprava

Kam ještě nacpat tu cuketu, když je jí všude plno? Inspirací mi byla Řecka odysea z báječné série kuchařek Apetit na cestách. Původně šlo o recept s mletým masem, ale s tím my si poradíme, že ano. O výsledku jsem neměla žádnou představu, ale nakonec z toho byl fajn oběd takhle v létě.

Troubu rozehřejeme na 150°C, horkovzdušnou na 175°C.

V rendlíku přivedeme k varu 750 ml vody, do které vložíme nakrájenou cuketu, zakryjeme a dusíme 10 minut. Slijeme a osušíme.

Sojový granulát uvaříme podle návodu.

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli a sojový granulát. Přidáme koření, česnek, sůl, pepř, vývar, rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut za občasného míchání. Přimícháme rajčatovou omáčku a odstavíme.

Zapékací mísu vymažeme olejem a vyložíme polovinou cukety. Na ni dáme směs a opět naskládáme vrstvu cukety.

V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme.Vešleháme mléko a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do hladka a do zhoustnutí. 1/3 bešamelu zašleháme do vajec. Tuto směs smícháme se zbytkem bešamelu. Sejmeme z ohně, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek.

Omáčkou přelijeme obsah zapékací mísy a postrouháme sýrem.

Zapékáme 20-25 minut do zezlátnutí.                                                                                        

Podávat můžete samotné nebo třeba s vařeným bramborem.

2014-12-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI