Cuketové risotto s kopřivovým pestem a pečenou vepřovou panenkou zpět

Ingredience:
rýže Arborio500 gmáslo + plátek na konečnou fázi60 gvelká cibule1 ks
bílé víno150 mlstřední cuketa1 kskopřivové pesto5 lžiček
sýr Grana Padano50 gzeleninový vývar1,5 lvepřová panenka500 g
sůl dle chutipepř dle chuti
rýže Arborio 500 g, máslo + plátek na konečnou fázi 60 g, velká cibule 1 ks, bílé víno 150 ml, střední cuketa 1 ks, kopřivové pesto 5 lžiček, sýr Grana Padano 50 g, zeleninový vývar 1,5 l, vepřová panenka 500 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Dnešní oběd předčil všechna očekávání, všichni se jen oblizovali...

Nejprve si v širokém kastrolu nebo pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli, nakrájenou na jemno a necháme zesklovatět. Přisypeme nepropláchnutou rýži a dobře promícháme, aby se máslo rovnoměrně vsáklo. Když se začne rýže přichytávat, zalijeme ji bílým vínem a chvílí povaříme, aby se odpařil alkohol. Připravíme si horký zeleninový (hovězí, kuřecí) vývar a postupně ho přiléváme k rýži a to jen v takovém množství, aby se rýže nepřipalovala. Každou chvíli promícháme, a když se vývar vpije, zase přilijeme další. Takto postupujeme, dokud není rýže měkká. To může trvat asi 20 minut. Vývar možná nevypotřebujeme celý, ale lépe, když ho budeme mít víc. Mezitím co se vaří rýže, oloupeme si cuketu, vybereme semínka a nastrouháme nahrubo. Necháme chvíli vypotit a přendáme do kastrůlku, kde jí promícháme s kopřivovým pestem a pár minut restujeme. Vepřovou panenku očistíme a odblaníme, potřeme olivovým olejem a dobře osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi opečeme z každé strany asi minutu a poté dopečeme v troubě na 190 stupňů asi 10 minut. Záleží, jak máte panenku rádi propečenou. Ta moje byla ještě trochu růžová, ale ne krvavá. Po dopečení maso zabalíme do alobalu a necháme ještě chvíli odpočívat. Když je rýže měkká, vmícháme do ní cuketovou směs a nastrouhaný sýr. Nakonec ještě promícháme s plátkem másla, případně dosolíme a můžeme podávat. Dobrou chuť!

2016-04-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI