Ingredience: | |||||
treska (nebo jiná bílá ryba) | 350 g | brambory | 350 g | přepuštěné máslo (nebo olej) | 1 lžíce |
mléko | 100 ml | strouhanka (+ na obalení) | 70 g | vejce | 2 ks |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | dle potřeby |
nasekaná petrželka nebo jiná bylinka | hrst |
Nedávno ke mně doputoval test kupovaných rybích prstů. Jeho výsledky mě až tak nepřekvapily, neboť si o těchto prefabrikovaných předsmažených polotovarech nic moc hezkého nemyslím, ale přivedlo mě to alespoň na zajímavý nápad. Totiž udělat si pořádné rybí prsty doma. Takové, o kterých vím, co v nich je. U dcery sklidily velký úspěch, tak snad se zabydlí i u vás.
Z tresky odstraňte případnou kůži a také kosti, pokud je po přejetí rukou cítíte již v syrovém stavu. V pánvi rozehřejte velkou lžíci přepuštěného másla a rybu na něm z obou stran prudce opečte. Poté stáhněte plamen a podlijte mlékem. Společně duste do změknutí. Pokud se vám bude ryba částečně rozpadat, vůbec to nevadí, stejně by na to přišel čas i později. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Poté slijte a nechejte vychladnout.
Hotovou rybu vyjměte z pánve (mléko s máslem si ponechte!) a rozdrobte na drť. Pokud jste si jistí, že v rybě nemáte již žádné kosti, můžete ji rychle projet i tyčovým mixérem (nahrubo), ale doporučuji spíše použít jemnou práci rukou, díky které odhalíte případné kosti a navíc udržíte celistvější konzistenci ryby. DO rybí drti přidejte šťouchadlem rozmačkané brambory, poté také vejce, strouhanku a zbytek mléka a másla z "rybí pánve". Dle chuti osolte a opepřete, přihodit můžete i nasekané bylinky. Zpracujte v nepříliš lepivé těsto, které půjde tvarovat. Vytvořte z něj kvádříky ve tvaru rybích prstů, či případně placičky či jiné tvary (dětem se možná budou líbit i rybičky). Hotové prsty obalte ještě ve strouhance.
Plech vytřete olejem a vyskládejte do něj rybí prsty. Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka do zlatova. Méně zdravě je samozřejmě můžete také smažit.
Jako příloha se hodí například bramborová kaše. A protože jsem v tomto jídle postrádala zeleninu, a zároveň je příloha již částečně obsažena přímo v rybích prstech, nakombinovala jsem bramborovou kaši půl napůl s dýní - měli jsme k nim tedy ddýňovo-bramborovou kaši a kombinace to byla skvělá.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI