Domácí rybí prsty pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
treska (nebo jiná bílá ryba)350 gbrambory350 gpřepuštěné máslo (nebo olej)1 lžíce
mléko100 mlstrouhanka (+ na obalení)70 gvejce2 ks
sůl dle chutipepř dle chutiolej dle potřeby
nasekaná petrželka nebo jiná bylinka hrst
treska (nebo jiná bílá ryba) 350 g, brambory 350 g, přepuštěné máslo (nebo olej) 1 lžíce, mléko 100 ml, strouhanka (+ na obalení) 70 g, vejce 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, nasekaná petrželka nebo jiná bylinka hrst

Příprava

Nedávno ke mně doputoval test kupovaných rybích prstů. Jeho výsledky mě až tak nepřekvapily, neboť si o těchto prefabrikovaných předsmažených polotovarech nic moc hezkého nemyslím, ale přivedlo mě to alespoň na zajímavý nápad. Totiž udělat si pořádné rybí prsty doma. Takové, o kterých vím, co v nich je. U dcery sklidily velký úspěch, tak snad se zabydlí i u vás.

Z tresky odstraňte případnou kůži a také kosti, pokud je po přejetí rukou cítíte již v syrovém stavu. V pánvi rozehřejte velkou lžíci přepuštěného másla a rybu na něm z obou stran prudce opečte. Poté stáhněte plamen a podlijte mlékem. Společně duste do změknutí. Pokud se vám bude ryba částečně rozpadat, vůbec to nevadí, stejně by na to přišel čas i později. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Poté slijte a nechejte vychladnout.

Hotovou rybu vyjměte z pánve (mléko s máslem si ponechte!) a rozdrobte na drť. Pokud jste si jistí, že v rybě nemáte již žádné kosti, můžete ji rychle projet i tyčovým mixérem (nahrubo), ale doporučuji spíše použít jemnou práci rukou, díky které odhalíte případné kosti a navíc udržíte celistvější konzistenci ryby. DO rybí drti přidejte šťouchadlem rozmačkané brambory, poté také vejce, strouhanku a zbytek mléka a másla z "rybí pánve". Dle chuti osolte a opepřete, přihodit můžete i nasekané bylinky. Zpracujte v nepříliš lepivé těsto, které půjde tvarovat. Vytvořte z něj kvádříky ve tvaru rybích prstů, či případně placičky či jiné tvary (dětem se možná budou líbit i rybičky). Hotové prsty obalte ještě ve strouhance.

Plech vytřete olejem a vyskládejte do něj rybí prsty. Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka do zlatova. Méně zdravě je samozřejmě můžete také smažit.

Jako příloha se hodí například bramborová kaše. A protože jsem v tomto jídle postrádala zeleninu, a zároveň je příloha již částečně obsažena přímo v rybích prstech, nakombinovala jsem bramborovou kaši půl napůl s dýní - měli jsme k nim tedy ddýňovo-bramborovou kaši a kombinace to byla skvělá.

Dětská specifika:

  • Ryby jsou vzhledem k alergennosti a výskytu rtuti a těžkých kovů doporučovány od 1 roku věku.
  • Celé vejce a mléko po tepelné úpravě od 1 roku.
  • Smažení ve vysoké vrstvě tuku samozřejmě není pro nejmenší vhodné (a ani pro ty větší).
2017-11-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI