Domácí sekaná s petrželkou zpět

Ingredience:
mleté maso (vepřové a hovězí)1 kgbílý rohlík den starý3 ksanglická slanina100 g
středně velká cibule1 ksčeský česnek3 - 4 stroužkyhladkolistá petrželka větší hrst
vejce1 ksmléko150 - 200 mlsůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej dle potřebymáslo dle potřeby
mleté maso (vepřové a hovězí) 1 kg, bílý rohlík den starý 3 ks, anglická slanina 100 g, středně velká cibule 1 ks, český česnek 3 - 4 stroužky, hladkolistá petrželka větší hrst, vejce 1 ks, mléko 150 - 200 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby, máslo dle potřeby

Příprava

Víkendové vaření je u nás ve znamení klasické kuchyně. Tentokráte padla volba na domácí sekanou. Všem v rodině chutná a musím přiznat, že nejlépe ji umí manžel, a proto byla její příprava v jeho režii. Na mě už bylo" jen" její pečení a příprava přílohy a salátu. Manžel dostal na dopoledne obě děti a tak vyrazily ven a na mě čekal úklid celého bytu a dopřipravení oběda. Takže klasická dělba práce v praxi.

Najemno nakrájíme cibulku, stroužky česneku a anglickou slaninu. Cibulku společně se slaninou opečeme (zesklovatíme cibulku) na olivovém oleji a na závěr opečeme i s nadrobno nakrájeným česnekem. Směs necháme trochu zchladnout. 
Mezitím si nakrájíme rohlíky na menší kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Promícháme, aby se mléko vsáklo do nakrájených kousků rohlíků. Poté vymačkáme z rohlíků přebytečné mléko a dáme rohlíky do druhé mísy, v níž máme mleté maso, které je osolené a opepřené čerstvým pepřem. Přidáme vlažnou směs cibulky, anglické a česneku k masu a rohlíkům. 
Do směsi rozklepneme jedno vajíčko a přidáme nasekanou petrželku. Poté předáme trochu vody, aby se směs lépe spojila, a důkladně vše společně promícháme. Připravenou směs dáme buď do formy na biskupský chlebíček nebo jiné vyšší pečící formy, nebo ze směsi uděláme bochánky, z nichž je třeba dostat co nejvíce vzduchu, aby se při pečení nerozpadla. Do rozehřáté trouby na 180°C vložíme sekanou, kterou pečeme cca 30 min. pod alobalem a poté dopečeme cca 30 min. (statické pečení), dokud se nevytvoří krusta (na závěr lze dát i horní gril). Pro lepší chuť lze na povrch vložit plátky másla. 
Podáváme s domácí bramborovou kaší, nejlépe připravenou s troškou smetany či alespoň 3,5% plnotučným mlékem a máslem.

2016-04-12 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte sekanou do formy na biskupský chlebíček (31 x 11 x 7 cm) nebo 2 šišky.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI