Ingredience na držkovku: | |||||
oloupané spařené masáky | 500 g | sádlo | 2 lžíce | velká cibule | 1 ks |
hladká mouka | 4 lžíce | mletá paprika | 1 lžíce | zeleninový vývar | 1,5 l |
česnek | 3 stroužky | kmín mletý | 1 špetka | sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka | majoránka | 1 hrstička | ||
Ingredience na těstíčko: | |||||
celá vejce | 4 ks | hladká mouka | 3 lžíce | prášek do poečiva | 1 špetka |
sůl | 1 špetka | pepř | 1 špetka | mletý kmín | 1 špetka |
Máte rádi „Držkovku z masáků"? A co třeba „Růžovky v těstíčku“? Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem.
Postup na držkovku: Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme.
Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem.
Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek.
Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě.
Podáváme s čerstvým chlebem.
Postup na těstíčko: Všechny ingredience vsypeme do misky a těstíčko vyšleháme ručním mixérem.
Těstíčko by mělo mít podobnou konzistenci, jako je na palačinkové těsto.
Nakonec už jen oloupané masáky namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Podávám s chlebem, nebo jako hlavní pokrm s bramborem.
Dobrou chuť.
Vendy tip! Tato polévka se může připravit po celý rok z dobře dostupné hlívy, takže pokud nemáte dostupné masáky, připravte si ji z hlívy ústřičné.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI