Buchtičky: | |||||
čerstvé droždí | 13 g | krystalový cukr (já nahradila třtinovým, ale je nutné dát o 10 g víc pokud máte radši sladší chuť) | 40 g | vlažné mléko | 100 ml |
rozpuštěné vlažné máslo (nebo 100 ml mandlového oleje za studena lisovaného) | 100 ml | hladká mouka | 265 g | sůl | maličká špetka |
vejce | 1 ks | sušená citronová kůra | 1 lžíce | ||
Domácí vanilková omáčka: | |||||
plnotučné mléko | 750 ml | vanilkový lusk | 1 a 1/2 ks | krystalový cukr (opět jsem použila třtinový, množství je orientační, je potřeba ochutnat a přizpůsobit tomu jak moc máte nebo nemáte rádi sladké) | 60 g |
žloutek | 6 ks | rum (to jen pokud máte rádi chuť lehce připomínající koňakovou zmrzlinu) | 2 - 3 lžíce |
Asi všichni si Dukátové buchtičky pamatujeme hlavně ze školních jídelen jako Buchtičky se šodo :), no občas se jim povedly, ale občas to byl děs běs.
Nejlepší uměla vždycky maminka nebo babička. Za našich mladých let se dělaly hlavně s práškovým pudingem, jelikož vanilkové lusky bychom v té době asi nikde nekoupily. Takže když už byl krém domácí, jednalo se jen o žloutkový. Tenhle recept mám z Apetitu, je snadný a vždycky se mi povede, až na menší změny ho dodržuji téměř přesně.
Buchtičky
Nejprve dáme rozpustit máslo a ohřát mléko. Mléko přelijeme do větší mísy, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr, vše zamícháme a necháme pět minut odpočinout. Poté promícháme mouku se solí a přidáme k mléku, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru a vlažné máslo. Vše dobře promícháme vařečkou a zakryjeme folií. Necháme na teplém místě hodinku kynout.
Připravíme si lehce pomoučněný vál a těsto prohněteme, poté tvarujeme stejně velké kuličky (velikost je jen na vás). Ty skládáme jednu vedle druhé, do máslem vymazané formy, když máme všechno těsto vytvarované, buchtičky potřeme buď olejem (mandlový, z lískových oříšků atd.) nebo nejlépe troškou rozehřátého másla ze všech stran. Přikryjeme lehce utěrkou a necháme půl hodinky odpočinout. Po 20ti minutách si předehřejeme troubu na 180°C abychom už po dokynutí měli troubu akorát přehřátou.
Buchtičky vložíme do trouby a necháme péct, dokud nechytí zlato-růžovou barvu. Trvá to asi 20-30 min. Poté vyndáme a je načase nachystat omáčku.
Domácí vanilková omáčka
Polovinu cukru rozmícháme se všemi žloutky do pěny. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme zbylou polovinu cukru, vanilkové lusky (ty rozřízneme, vnitřek přidáme do mléka a pak i celé lusky) a přivedeme k varu, ihned vypneme a necháme 15min louhovat. Pak vyjmeme celé lusky (můžeme je rozmixovat a vrátit zpátky nebo prostě vyhodit). Polovinu mléka zašleháme pomalu k žloutkům a druhou opět postavíme na plotnu. Pozor nesmí se vařit, máme zapnutý jen mírný plamen a opatrně do mléka vmícháme žloutkovou směs. Přilijeme rum a za stálého míchání ohříváme (nesmíme se úplně vařit) asi deset min. Prostě aby konzistence byla jako řídký puding. Buchtičky dáme do hlubokého talíře a zalijeme omáčkou. Uvidíte, že si domácí omáčku zamilujete,ale když nebudete mít chuť a čas pro jednou se svět nezboří,když si práci ulehčíte kupovaným bio pudinkem. Ale já mám tohle jídlo spojené s víkendem, svátkem apod. kdy je na něj dost času takže si ráda připomenu poctivý pracnější krém.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI