Buchtičky: | |||||
mléko | 170 ml | droždí | 14 g | vejce | 1 ks |
máslo | 100 g | hladká mouka | 400 g | cukr krupice | 100 g |
sůl | špetka | ||||
Na dokončení: | |||||
máslo | dle potřeby | Tuzemák nebo 1 lžička vanilkového extraktu | 1 lžíce | ||
Vanilkový krém: | |||||
mléko (pro řidší konzistenci 800 ml) | 500 ml | vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu) | 1 ks | cukr krupice | 60 g |
žloutky | 2 ks | kukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink) | 20 g |
Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flaška rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz. Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.
Buchtičky
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě nechme vzejít kvásek (cca 10 minut).
Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).
Středně velký pekáček vymažeme máslem.
Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty ruku vykoulíme do kuliček a dáváme je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dotrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.
Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20 - 30 minut do zlaté barvy.
Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.
Vanilkový krém
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko). Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.
Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého míchání metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.
Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.
Zdroj: recept na těsto z Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI