Těsto: | |||||
mléko | 170 ml | vejce | 1 ks | máslo | 100 g |
sůl | špetka | čerstvé droždí | 14 g | špaldová mouka (nebo hladká pšeničná) | 330 g |
cukr krupice | 100 g | ||||
Směs na pomazání upečených buchtiček: | |||||
máslo | 4 lžíce | rum | 1 lžíce | ||
Vanilkový krém: | |||||
smetana (min 31%) | 340 ml | žloutky | 4 ks | cukr krystal | 40 g |
vanilkový lusk | 1 ks | sůl | špetka |
Díky dětem se při vaření vracím do svého dětství a ke klasickým českým jídlům. Je pravdou, že kuchyně našich babiček je nesmrtelná a jejich odkaz by se měl udržovat. I když je v dnešní době hodně možností, základem je vařit z kvalitních surovin. Toto jídlo není rozhodně žádná dietka, ale přiznám se, že jednou za čas si taková jídla s chutí dopřeji a po dnešním obědě, kdy se mi dostalo pochvaly od všech členů rodiny, jsem se cítila jako královna kuchyně.
Nejprve si připravíme kvásek, kdy do mističky rozdrobíme droždí, dvě lžička cukru a dvě lžíce vlažného mléka a necháme nakynout. Pokud máte kvásek v teple, stačí cca 10 minut.
Mezitím si do mísy prosejeme špaldovou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Těsto je třeba pořádně propracovat a dostat do něj vzduch. Těsto je hotové jakmile se vám přestane lepit. Pak jej poprášíme moukou a necháme v teple kynout minimálně hodinu. Těsto by mělo po nakynutí svůj objem zdvojnásobit. Z vykynutého těsta pak uděláme váleček o průměru cca 3 cm a pak ukrajujeme malé kousky, ze kterých pak tvarujeme rukama kuličky, které pak skládáme těsně vedle sebe na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem). Každou buchtičku je vhodné potřít povoleným máslem, pěkně ze všech stran. Doporučuji dělat kuličky spíše menší, buchtičky v troubě pak ještě trochu nakynou a menší se lépe propečou a jsou křupavější. Buchtičky pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 20 - 25 minut. Buchtičky jsou hotové, jakmile jsou navrchu krásně hnědé.
Mezitím, co se nám buchtičky pečou, tak si připravíme vanilkový krém. Do rendlíčku si nalijeme smetnu a přidáme podélně rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme špičkou nože vyndali semínka, přidáme i ta semínka. Směs zahřejeme k bodu varu, poté stáhneme z plamene a necháme mírně zchladnout. V míse si prošleháme žloutky a cukr do pěny. Když je smetanová směs zchladlá, tak vyndáme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky s cukrem, přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, než krém začne houstnout. V tu chvíli pak přelijeme směs do studeného rendlíku, během chladnutí pak ještě s krémem mícháme, aby byl hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.
Jakmile jsou buchtičky upečené, tak hned po vyndání z trouby je potřeme směsí másla a rumu.
Buchtičky podáváme buď přelité krémem, nebo nejprve krém a na něj dáme buchtičky. Tak jak to má každý rád.
Inspirace: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta naše babička vařila, Roman Vaněk
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI