Ingredience: | |||||
libové hovězí maso (plec, kýta) | 1 kg | sádlo | 50 g | střední cibule | 2 ks |
hladká mouka nebo hraška | 30 g | sladká paprika | 2 lžičky | hovězí vývar | 1 l |
zelený hrášek | 100 g | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
Dušené hovězí maso je velmi jednoduché a velmi chutné. Masu stačí opravdu maličko koření a vykouzlíte silnou a výbornou šťávu - jen je potřeba maso dlouho dusit, nebo použít tlakový hrnec (v tomhle případě papiňák používám ráda - maso je krásně křehké a ušetřím čas). Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat, nebo použít i další zelenina, kterou máte rádi - kukuřice, fazolové lusky, paprika a další. Jen jí v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.
Maso omyjeme, okrájíme a nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolíme a opepříme.
Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
Sádlo vložíme do hrnce a rozpálíme. Vsypeme cibuli, stáhneme oheň na polovinu a asi 10 minut restujeme do zlato-hněda. Zvýšíme plamen a přisypeme všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahneme. Maso pustí šťávu a tu necháme zcela vyvařit.
Základ posypeme moukou (hraškou) minutu mícháme, přidáme sladkou papriku a opět minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijeme tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut.
Když je maso měkké, přisypeme hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný - ten scedíme a propláchneme) a necháme ještě pět minut dusit.
Podáváme s rýží, knedlíkem nebo pečivem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI