Dušený lilek zpět

Ingredience:
střední lilek1 kscibule1 ksmrkev2 ks
česnek2 stroužkykoření typu garam masala - používám Shantinu Masalu od Sonnentoru1 lžičkarajčata (čerstvá nebo konzervovaná)1/2 kg
bazalka pár lístkůslunečnicový olej dle potřeby
střední lilek 1 ks, cibule 1 ks, mrkev 2 ks, česnek 2 stroužky, koření typu garam masala - používám Shantinu Masalu od Sonnentoru 1 lžička, rajčata (čerstvá nebo konzervovaná) 1/2 kg, bazalka pár lístků, slunečnicový olej dle potřeby

Příprava

Poprvé jsem tento rok ochutnala lilek ze skleníků Kořénkovy farmy Vícemil, kde pěstují bez průmyslových hnojiv a jakékoliv chemie. Je mnohem chutnější - dužina je pevnější a jeho chuť výraznější. Každý týden si dva nebo tři přihodím do nákupního košíku (pardon, bedýnky). Spolu s cibulí, mrkví, česnekem a čerstvou bazalkou vytvoří fajn letní jídlo.

Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kousky, přihodíme mrkev na kolečka, lilek nakrájený na kostky a trochu posolíme, za občasného míchání restujeme asi pět minut. Přidáme koření a necháme rozvonět, poté přidáme konzervu sekaných rajčat, nebo rajčata čerstvá (nakrájená na kousky), dobře zamícháme a necháme pod pokličkou na mírném plameni dusit cca 30 - 45 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, zda není třeba podlít trochou vody, ale já nepodlívám, šťáva z rajčat a zeleniny stačí.

Ochutnáme, osolíme a přidáme čerstvě mletý pepř.  Na talíři ozdobte bazalkou, dobrou chuť.

2016-10-21 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI