Ingredience na těsto: | |||||
droždí | 10 g | cukr krystal | 1/2 lžičky | syrová dýně | 200 g |
mléko | 220 ml | vejce | 2 ks | hladká mouka | 400 g |
máslo GHÍ | 40 g | sůl | 1 špetka | ||
Ná dýňoše: | |||||
česnek | 1-2 stroužky | kečup | 2 lžíce | strouhaný sýr dle chuti | 1 hrstka |
zakysaná smetana | 1 ks |
Ve skupině mezi “mými děvčaty” teď frčí oblíbený recept Míši Rau na kynuté vafle, které holky dělají namísto langošů. Lákalo mě to taky vyzkoušet, ale když jsem začala podle Míšina receptu tvořit, došlo mi, že mi tam něco chybí. Něco více v mém stylu, zkrátka nějaká pořádná schovávačka zeleniny. A tak jsem se od Míši jen lehce odrazila v nápadu a vytvořila si svoje vlastní langoše s dýní – dýňoše.
Droždí rozdrobte do mísy, zasypte půlkou lžičky cukru a nechte pár minut. V mezičase si očistěte dýni, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do změknutí. Poté ji řádně slijte a rozmixujte s uvedeným množstvím mléka.
Během chvilky se začne droždí pod nánosem cukru rozpouštět a tvořit kašičku – rozmíchejte ji a přidejte mléko s dýní (pozor, aby nebylo od dýně horké!), vejce, sůl, ghíčko či máslo a postupně zapracujte mouku. Výsledné těsto je tahavé a lepivé, ale zároveň drží pohromadě.
Nechte jej alespoň půl hodiny (lépe třeba třičtvrtě hodiny nebo hodinku) v teple přikryté kynout. Poté jej po částech dávejte do vaflovače a pečte dýňoše. Pokud máte kvalitní vaflovač, není potřeba jej vymazávat, ale pokud si chcete pojistit snadné vyndavání vaflí, vymazat jej samozřejmě můžete. Neotevírejte vaflovač předčasně a nechte dýňoše pěkně a dozlatova vypéct.
Případné nespotřebované těsto můžete v lednici přikryté nechat nějaký den nebo dva, dokud jej nezpracujete (spíš vám ale bude chybět, mizí rychlostí blesku :)).
Podávat můžete s kečupem a sýrem, dočetla jsem se dokonce, že někteří považují za vrcholnou slast langoš s tatarkou. Já osobně mám ale nejraději zakysanou smetanu s česnekem, a znám to takto i z Maďarska, kam s oblibou jezdíme často.
Dětská specifika: Vzhledem k obsahu vajec, mléka, a také předpokladu, že budete langoše podávat s vrstvou sýra, doporučuji zařazení pro děti od 1 roku. Pro menší děti by mohlo jít o vysoké množství bílkovin zatěžujících ledviny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI