Zeleninových karbanátku se dá udělat nekonečné množství. V kombinací s luštěninou a obilovinou se stanou plnohodnotným jídlem.
Dýně obsahuje až 90% vody. Je tedy vhodná při snižování nadváhy. Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, fosfor a měď). Dýně podporuje trávení,
odstraňuje škodlivé látky ze střev a snižuje hladinu tuku v krvi. Posiluje imunitní systém, má blahodárný vliv na nervy a zrak.
Velice jsme si oblíbili bezlepkovou
italskou obalovací směs. Je velmi chutná a dodává příjemnou chuť. Mícháme si jí doma s
kukuřičnou strouhankou a touto směsí obalujeme karbanátky, jakoukoliv zeleninu, žampióny atd. Určitě doporučuji vyzkoušet.
Jak na karbanátky:
- Cizrnu si namočíme den dopředu. Vodu slijeme a vaříme v čerstvé vodě s bylinkami pro lepší trávení (libeček, majoránka, oregano...) do změknutí. Před dovařením osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Cizrnu rozmixujeme v nožovém mixéru.
- Jáhly 2x spaříme horkou vodou (zalijeme vařící vodou a vodu slijeme). Vaříme v osolené vodě (150 ml) cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.
- Dýni vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleji. Přidáme nastrouhanou dýni, sojovou omáčku, pepř a dusíme do změknutí. Necháme vychladnout.
-
Dýni, jáhly a mixovanou cizrnu smícháme v míse. Přidáme lahůdkové droždí, hořčici, hrášku a nasekanou petržel. Směs promísíme a necháme 30 minut odležet v lednici.
- Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a obalíme v obalovací směsi. Smažíme na pánvičce na troše oleji z obou stran. Po usmažení necháme karbanátky okapat na papírovém ubrousku.
- Můžeme péct i v troubě. Plech si vymažeme trochou oleje a karbanátky pečeme 15 minut z každé strany na 180°C.
Jak na hranolky:
- Celer si očistíme a nakrájíme na hranolky (o něco tenčí než z brambor).
- Smažíme ve větší vrstvě oleje do zhnědnutí.
- Hotové hranolky necháme okapat na papírovém ubrousku, posolíme a podáváme.
- Hranolky se dají péct v troubě společně s karbanátky. Celerové hranolky pokapeme olejem, osolíme, promísíme a dáme na pečící papír. Pečeme na 180°C/30 minut (můžeme grilovat i papriky).
Obalovací směs italská 250 g
Směs obalovací italská.
Obrázek pod receptem:
Sypká směs s kořením Italských bylinek určená k přímé aplikaci na maso a poté k následné tepelné úpravě - smažení nebo fritování.
Na mase se vytvoří tenká, lehce kořeněná, křupavá vrstva.
Postup přípravy: Navlhčené, osolené maso obalíme ve směsi a smažíme /fritujeme při 180 °C, cca 3 min.
Je možné připravit i v konvektomatu – program smažení.
Výhody: Jednoduchá, čistá příprava, křehká, barevně stálá.
Bezlepkový produkt.
Bílkoviny 4,9 g
Energetická hodnota 1361 kJ
Sacharidy 63,7 g
Tuky 2,5 g
Vláknina 8,1 g