Ingredience: | |||||
dýňové pyré z dýně hokaido | 400 g | sůl | dle chuti | čerstvě namletý pepř (ideálně citronový, nebo přidejte na závěr citronovou kůru) | špetka |
klasický mletý pepř | špetka | vejce | 1 ks | muškátový květ nebo oříšek | špetka |
hladká mouka | 190 g | chorizo nakrájené na malé kostičky | 100 - 130 g | malá žlutá cibule nakrájená nadrobno | 1 ks |
měkký kozí sýr bez příchuti | 100 g | mascarpone | 3 lžíce | čerstvá šalvěj nasekaná nadrobno | 4 lístky |
Už podle názvu je Vám asi jasné, že tohle je naprostá dobrota, prostě láska na první ochutnání. Dýňové noky například se šalvějovým máslem jsou u nás klasikou, ale v této variantě se jedná o jídlo minimálně o třídu výš. Nejen na pohled je jídlo neuvěřitelně sexy (může být také jídlo sexy?) a po ochutnání díky opečenému chorizu a krémovému kozímu sýru umřete blahem ....fakt jsem nadšená. Tohle prostě musíte vyzkoušet.
Nejprve si nachystáme samozřejmě pyré, které musí dobře vychladnout. Jednoduše nasekejte na kostičky neoloupanou dýni o váze cca půl kila, vždy je lepší víc než míň, trocha ulpí na mixéru atd. tak ať vám potom nechybí. Kostičky dýně dejte péct do trouby rozpálené na 190°C doměkka, nezapomeňte dobře opepřit, osolit a lehce zakápnout olivovým olejem. Poté až vychladne, umixujte ji dohladka a máte hotovo.
Nyní v míse smícháme pyré, hladkou mouku, vejce, muškátový oříšek, špetku soli a vypracujeme v lepivější těsto. To doporučuji ochutnat a popřípadě přidat ještě sůl, noky musí být tak akorát dochucené, není nic horšího než noky bez chuti. Vál si můžeme lehce pomoučnit a nyní už jen vypracujeme v tenčí válečky a krájíme na cca 2 cm noky.
Dáme si vařit dobře osolenou vodu a mezitím si na lžíci olivového oleje opečeme cibulku a chorizo. Když už jsou skoro zlatavé, přihodíme šalvěj. Mezitím už by voda měla dojít k varu, vhodíme noky. Ty jsou uvařené, když sami pěkně vyplavou na hladinu, což trvá jen chvilinku.
Kozí sýr smícháme s mascarpone, osolíme a dáme stranou. Když jsou noky hotové, vyndáme je děrovačkou do pánve s opečeným chorizem, cibulkou a šalvějí, dobře promícháme. Nyní servírujeme noky do hlubšího talíře a navrch dáme kopeček krémového sýra a vše dobře opepříme citronovým čerstvě mletým pepřem.
Možná si říkáte a kde je omáčka. Jakmile se kozí sýr dotkne teplých noků, bude pomaličku tát, takže stačí si jednotlivé noky namáčet do sýra a zaručuji Vám, že budete blahem bez sebe, je to hříšně dobré.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI