Dýňové zelí s čirokovým zrnem zpět

Ingredience:
čirokové zrno200 gdýně0,5 kgcibule2 ks
máslo2 lžícekmín špetkasůl dle chuti
cukr dle chutiocet dle chuti
čirokové zrno 200 g, dýně 0,5 kg, cibule 2 ks, máslo 2 lžíce, kmín špetka, sůl dle chuti, cukr dle chuti, ocet dle chuti

Příprava

Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. Má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. 

Nejprve si na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme čirok a poté ho uvaříme v čisté vodě cca 40 minut doměkka. Scedíme. Dýni oloupeme a nastrouháme nahrubo. Jednu cibuli nakrájíme na jemno a na 1 lžíci másla ji zpěníme, přidáme dýni, osolíme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Dochutíme cukrem a octem. Zbývající cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na zbývajícím másle dozlatova. Na talíř dáme zelí, na něj čirok a osmahnutou cibulku. 

2015-10-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI