Dýňovo mrkvové lasagne zpět

Ingredience:
dýně Hokaido450 gstřední mrkev3 ksolivový olej1 lžíce
tvaroh ve vaničce100 gsmetana ke šlehání120 mlžloutek1 ks
mozzarella150 gmáslo2 lžícesušený tymián3 - 4 lžíce
muškátový oříšek1/4 lžičkylasagne6 - 8 plátůparmazán dle chuti
dýně Hokaido 450 g, střední mrkev 3 ks, olivový olej 1 lžíce, tvaroh ve vaničce 100 g, smetana ke šlehání 120 ml, žloutek 1 ks, mozzarella 150 g, máslo 2 lžíce, sušený tymián 3 - 4 lžíce, muškátový oříšek 1/4 lžičky, lasagne 6 - 8 plátů, parmazán dle chuti

Příprava

Jak to u mě bývá, tak u většiny mých receptů vycházím z klasické podoby receptu a prostě si jej přetvořím k obrazu svému. Což je myšleno, co je zrovna doma k dispozici. Jinak to nebylo ani v případě tohoto receptu. Dýni miluji a využila bych ji snad u každého vaření, a ta jsem se rozhodla ji zakomponovat do oblíbených lasagní. Vznikla tak bezmasá podoba, která ovšem získala doma velkou pochvalu.

Nejprve si připravíme dýni a mrkev. Omyjeme je, osušíme. Dýni vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostky. Mrkev si oloupeme a nakrájíme na kousky stejně velké jako dýně. Mrkev a dýni pak dáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme směsí olivového oleje, 1 lžičkou tymiánu, soli a pepře. Promícháme, aby se vše směsí obalilo. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut. Po upečení vyndáme a necháme mírně zchladnout.

V mezidobí si připravíme lasagne. Já je před samotným pečením trochu povařím ve vroucí vodě. Kdy jednotlivé pláty lasagní vkládám do vroucí vody, nechám necelou minut povařit a pak vložím do mísy se studenou vodou.

V rendlíku si rozpustím máslo a přidám zbytek tymiánu. Rozpuštěným máslem pak poliju upečenou směs dýně a mrkve a jen tak vidličkou trochu pomačkám.

Tvaroh si smícháme s nastrouhanou mozzarellou, smetanou, žloutkem a špetkou muškátového oříšku, dle své chuti pak osolíme. 

Již máme vše nachystáno, teď si tedy lehce vymažeme zapékací mísu a začínáme skládat, kdy na dno dáme (osušené) pláty lasagní, na ně pak dýňovou směs, na tu tvarohovou směs, a pokud budeme chtít, strouhněme i parmazán. Tak pokračujeme, až nám suroviny dojdou. Na poslední vrstvu určitě přidejte vrstvu strouhaného parmazánu. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut.

2017-11-09 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: www.albert.cz

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI