Ingredience: | |||||
naklíčená cizrna (v suchém stavu to byl asi 1 hrnek) | 500 g | střední cibule | 1 ks | česnek | 3 - 4 stroužky |
čerstvá petržel | velká hrst (30 g) | sůl | 1 lžička | pepř | 1/2 lžičky |
chilli | 1/4 lžičky | římský kmín | 1/4 lžičky | koriandr | 1/4 lžičky |
olivový olej | 2 lžíce |
Křupavé cizrnové placky v nesmažené variantě mají méně tuku, ale jsou stejně chutné jako klasika. Smažení není moje oblíbená úprava, takže pokud jste na tom podobně, může se vám tenhle recept hodit.
Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin, takže pořádně zasytí a postará se, abyste měli dost materiálu na budování svalů. Spousta lidí si s luštěninami spojuje nadýmání a jiné nepříjemnosti, ale namáčení a klíčení zlepšuje jejich stravitelnost a tyto obtíže pak většinou zmizí.
Jak si můžete ověřit ve videu, tenhle recept je opravdu jednoduchý, skoro všechnu práci za vás udělá kuchyňský robot se sekacími noži. Nejdéle trvá vytvarování placek a samotné pečení. Musíte ale trochu plánovat dopředu a cizrnu si začít připravovat asi 2-3 dny předem. Ale nebojte se, zabere vám to jenom pár chvil denně na proplachování :)
Cizrnu si přes noc namočte do dostatečného množství vody. Potom vodu slijte a nechte cizrnu naklíčit (já používám klíčící misky) asi dva dny, nebo dokud nebudou mít klíčky asi 1 cm. Při klíčení je třeba dvakrát až třikrát denně cizrnu proplachovat. Když je naklíčená, důkladně ji propláchněte vodou a je připravená k použití.
Pokud cizrnu nechcete klíčit, můžete namočenou cizrnu uvařit ve vodě, ale ne úplně do měkka, aby se vám potom nerozmixovala na pastu.
Cizrnu dejte do kuchyňského robota s nožovým nástavcem, přidejte cibuli a česnek a nasekejte nahrubo. Potom přidejte petržel a znovu robota zapněte, aby se všechno důkladně promísilo. Nakonec přidejte koření a olej a sekejte, dokud cizrna není na tří až čtyřmilimetrové kousky.
Ze dvou lžic vzniklé hmoty rukama tvarujte placičky nebo kuličky, které dáte na pečící plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Pokud máte směs hodně vodnatou a falafel vám nedrží pohromadě, můžete opatrně přidávat mouku, dokud se hmota nespojí.
Pečte v troubě rozehřáté na asi 200°C (u své plynové trouby jsem použila stupeň 6 z celkových 8) asi 40 minut nebo než budou na povrchu lehce zlatavé.
K falafelu se tradičně přidává omáčka z tahini (sezamové pasty) a citronové šťávy. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborová kaše, v létě je perfektní zeleninový salát.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI