Ingredience: | |||||
České Ghíčko Bio | dle potřeby | větší cibule | 1 ks | bio rajčata | 1 plechovka (400g) |
mrkev | 1 - 2 ks | červené fazole adzuki | 150 - 200 g | nové koření | 4 kuličky |
bobkový list | 2 ks | tymián | dle chuti | vývar či voda | dle potřeby |
červené polosladké víno | 50 ml | sůl | dle chuti | řasa wakame | dle chuti |
Verze s masem: | |||||
kuřecí prsní řízky | 300 g | červená lahůdková paprika | dle potřeby | sůl | dle chuti |
česnek | dle chuti | kmín | dle chuti | tamari - fermentovaná sojová omáčka | dle chuti |
Dnes jsem připravovala pro malého fazolovou omáčku, která lze rovněž použít jak polévka. Zároveň jsem dělala pro tatínka tortilly a od všeho mi poměrně dost zbylo. Rozhodla jsem se smíchat vše dohromady a vznikl luxusní fazolový guláš. Ne nadarmo se říká, při zpracování zbytků vznikají nejlepší recepty.
Cibuli orestujeme na Ghí, přidáme rajčata, já dala bio kousky v plechu, nastrouhanou mrkev, 2 kuličky nového koření, tymián, osolíme, pro dospělé můžeme přilít červené víno, masový vývar či jen vodu. Povaříme, vyjmeme koření, rozmixujeme (pokud chceme omáčku hladkou, přepasírujeme), já si pro malého odebrala a ještě si přidala červené víno a krátce povařila. Do hotové omáčky přidáme uvařené fazole, které jsme vařili s bobkovým listem a novým kořením, tymiánem a řasou wakame. Já si vždy fazole den předem máčím a následně vařím 15 minut v tlakovém hrnci. Přidáním řasy wakame zvýšíme výživovou hodnotu a zároveň snížíme nadýmavost. Můžeme podávat jako omáčku či polévku. je dobré připravit o něco dřív předem, aby fazole natáhly chuť omáčky.
Jelikož jsem dnes dělala tortilly a zbylo jak maso, tak omáčka, tak jsem rozmixovala fazole v omáčce a přidáním masa vznikl luxusní fazolový guláš. Maso na tortilly jsem restovala s červenou lahůdkovou paprikou, česnekem, kmínem a troškou tamari. Tudíž tu máme dva různé recepty a musím říct, že obě verze jsou super, ale jako milovník guláše u tatínka vedla druhá verze. Prostě masožravec se nezapře, což se potvrdilo i u našeho mladého pán, který se s ním nacpal k večeři.
Pokud budete chtít připravovat verzi s masem, postupujeme stejně. Kuřecí maso nakrájím, osolíme, okořeníme, orestujeme a dáme do hrnce s pokličkou. Omáčku připravíme dle předchozího postupu a maso přidáme do hotové omáčky až nakonec. Pro dospělé můžeme přidat trošku chilli či pepř. Podáváme jen tak nebo s oblíbeným pečivem.
Přeji dobrou chuť.
Fazole jsem všechny do guláše nespotřebovala. Vždy si vařím fazolí více a zužitkuji rovněž na přípravu pomazánky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI