Fettina panata zpět

Ingredience:
kuřecí prsa2 kssůl špetkapepř špetka
vejce1 ksmáslo kousek (cca 100 g)citron1 ks
strouhanka dle potřeby
Salát:
čerstvý salát roztrhaný na kousky, osolený, opepřený, s troškou olivového oleje a kápnutým balzamikovým octem – nejlepší „aceto balsamico di modena“ – promícháme a máme salát dle potřeby
kuřecí prsa 2 ks, sůl špetka, pepř špetka, vejce 1 ks, máslo kousek (cca 100 g), citron 1 ks, strouhanka dle potřeby, čerstvý salát roztrhaný na kousky, osolený, opepřený, s troškou olivového oleje a kápnutým balzamikovým octem – nejlepší „aceto balsamico di modena“ – promícháme a máme salát dle potřeby

Příprava

Je to v podstatě takový italský řízek. Moc se od toho našeho českého neliší, když ne některými ingrediencemi. Na severu mu říkají „costoletta milanese“ a od normálního řízku (neboli „fettina panata„) se liší hlavně tím, jaké mase se použije. 

Na severu Itálie používají striktně telecí kotlety, ty by měly mít tloušťku kolem 3cm, být uřízlé pěkně s kostí a bez přebytečného tuku. Většina Italů tyhle dva recepty neodlišuje, naopak, jsou téměř totožné a liší se v ingrediencích dům od domu a každý tomu říká v podstatě tak, jak se mu zlíbí.

Spousta receptů se zakládá na tom, že v jedné míse smícháte vejce, sůl, pepř, mlíko a parmezán a na druhý talíř si připravíte strouhanku. Většinou je Italové smaží na jiném než olivovém oleji (např. slunečnicový), ale milánské kotlety připravují spíše na másle, což je moje oblíbenější verze. Pokud máte restauraci, kde vaše meníčko obsahuje „milánské kotlety“, tak se spíše držte tradičního receptu, pokud vám je to ale fuk, jako většině italských domácnostem, tak si jako maso můžete vybrat třeba i dobré kuřecí prsní řízky (takovému receptu by se říkalo „fettine di pollo panate“).

Rozdíl od našich klasických řízků je hlavně v tom, že Italové používají jako základní suroviny sůl, pepř, vejce, tvrdý sýr (např. parmezán), mléko, máslo a hlavně strouhanku. Největším rozdílem je ale jejich konzumace, v Itálii se řízky podávají především s lehkým salátem nebo samotné (v tomto případě můžete použít i majonézu), neexistuje zde jako příloha bramborový salát, to už by pak neměli místo na další chod.

Dnešní recept mám ze středoitalské Umbrie, je strašně jednoduchý, protože tam nedávám ani mlíko, ani parmezán (i když doporučuju vyzkoušet i s tím, protože je to stejně tak vynikající!) a tentokrát jsem to dělala z kuřecího masa, abych neměla tak špatné svědomí kvůli tomu máslu tam.

Postup:

  • vejce rozkvedláme, osolíme, opepříme – obalíme v nich maso
  • potom ho ještě obalíme ve strouhance
  • dáme rozpustit na pánvi máslo
  • na pánev vložíme smažit maso – na mírném ohni a pomalu (utvoří se nám pak krásně zlatavá a křupavá krusta)
  • hotové řízky vyndáme, nakapeme na ně citrón a podáváme s čerstvým salátem


2014-08-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI