Ingredience: | |||||
filety z čerstvé tresky | 0,5 kg | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
hladká mouka | 1 hrnek | panko strouhanka | 1 hrnek | vajíčko | 1 ks |
olej | na smažení | ||||
Citronová majonéza: | |||||
majonéza (domácí/kupovaná) | 100 g | citronová kůra | 1/4 lžičky | citronová šťáva | 1 lžička |
Hranolky: | |||||
větší brambory | 3 - 4 ks | sůl | dle chuti | olej | dle potřeby |
Nemáte nápad na rychlý a přitom skvělý oběd? Zkuste si udělat fish and chips.
Není to jen recept jak osmažit rybu a dát k ní hranolky s majonézou.
Tresku jsme si obalili v super křupavé panko strouhance. To je speciální japonská strouhanka, neseženete ji běžně v obchodě, ale jen v asijských specialitách.
Ryba bude křupavější i díky tomu, že panko strouhanka nasákne míň tuku než ta běžná.
Pokud panko neseženete, vemte čerstvý toustový chleba, okrájejte z něj okraje a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku, je to asi nejpodobnější.
A protože k fish and chips patří majonéza, připravili jsme si svěží citrónovou, která se k rybě perfektně hodí.
A kterou rybu koupit? Čerstvá treska je pro nás na tohle jídlo klasika! A pokud budete pokukovat po jiné rybě, rozhodně vyberte nějakou, která má málo tučné, světlé a pevné maso.
Nejdříve rozehřejte troubu na hranolky a připravte brambory. Hranolky děláme jedině tak, že oloupané brambory rozkrájím na hranolky, propláchnu vodou, aby se zbavily přebytečného škrobu, osuším, v míse je promíchám s trochou (olivového nebo řepkového) oleje, osolím a peču na plechu vyloženém pečícím papírem. Na 180°C, asi 20 minut, občas promíchám.
Majonézu připravte, jak jste zvyklí, buď domácí, nebo kupovanou a smíchejte ji s citronovou kůrou a šťávou.
Rybu rozdělte na jednotlivé porce. Osolte a opepřete. Každý kousek ryby obalte nejdříve v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.
Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Dozlatova, přibližně 3 minuty z každé strany.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI