Ingredience (na 4 galetky, průměr 28 cm): | |||||
pohanková mouka | 125 g | voda | 250 ml | sůl | 2 špetky |
Špenát: | |||||
mražený listový špenát | 450 g | česnek | 3 stroužky | sůl | dle chuti |
Štouchané brambory: | |||||
větší brambory | 2 ks | smažená cibulka | dle chuti | sůl | špetka |
máslo | kousek | ||||
Dále: | |||||
šunka | 8 plátků | vejce na volská oka | 4 ks |
Galetka (Galette) je typická francouzská palačinka. Bretaňská galetka je z pohankové mouky. Plní se naslano i nasladko. Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma.
Receptů jsem vyzkoušela asi 5, s různými poměry mouky, vody a vajec a nakonec jsem přišla na poslední, nejlepší a nejjednodušší recept. Je úplně bez vajec a jsou v něm jenom tři ingredience.
Jedna důležitá věc a podle mně i hlavní základ úspěchu - dřívko. Dřívko jsem měla přibalené k palačinkové pánvi, a nikdy jsem ho na palačinky nepoužívala. Těsto z pohankové mouky má ale jinou konzistenci než běžné palačinkové těsto a po pánvi ho nikdy nerozlijete tak do tenka, abyste docílili správně tenké galetky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI