Guláš z masáků zpět

Ingredience:
muchomůrka růžovka nakrájená na menší klínkycca 10 kloboukůstřední cibule nakrájené na kostičky5 kssádlo1 lžíce
sladká paprika1 lžícerajčata1/2 plechovkybobkový list2 ks
nové koření4 kuličkycelý pepř8 kuličekvývar1,5 l
chilli paprička1 ksnasekané bylinky (2/3 petrželka, 1/3 libeček) hrstsušená majoránka1 lžička
sůl dle chutipepř dle chutipetrželka k podávání
muchomůrka růžovka nakrájená na menší klínky cca 10 klobouků, střední cibule nakrájené na kostičky 5 ks, sádlo 1 lžíce, sladká paprika 1 lžíce, rajčata 1/2 plechovky, bobkový list 2 ks, nové koření 4 kuličky, celý pepř 8 kuliček, vývar 1,5 l, chilli paprička 1 ks, nasekané bylinky (2/3 petrželka, 1/3 libeček) hrst, sušená majoránka 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, petrželka k podávání

Příprava

Pomaličku začínají růst houby a pro nás nastává období, kdy do lesa kromě psů bereme i košíky, hlavu obracíme k zemi a pátráme po malých hnědých pokladech, které s velkou oblibou nejen sbíráme, ale i jíme. Pro mě je zábava i čištění a zapracovávání hub, takže už jsem celá nedočkavá a na sezónu se neuvěřitelně těším. Mám fakt "absťáka" po sezóně minulé, kdy jsme našli jen pár soliterů a já syslila od září hrstku sušených hub, aby bylo alespoň na kubu na vánoce. Sucho udělalo své a minulá sezóna byla pro nás, co se hub týče opravdu mizerná.

Tak jsme si mnuli ruce, když u nás chvilku vydatně pršelo a vyrazili jsme plni očekávání do lesa. Sice náš úlovek ještě nebyl úplně skvělý, nasbírali jsme asi 1/3 tašky suchohřibů, ale v lese bylo fakt hodně masáků - muchomůrek růžovek, které k naší radosti moc lidí nesbírá. Takže jsme měli plný košík těchto vynikajících hub a mohla jsem se pustit do vyvařování. Z masáků jsou fakt skvělé řízky, ty ale zvládnete sami. Kromě nich dělám houbové škvarky, opékám je na másle s kmínem, přidávám je do polévky a pod maso, ale připravuji i skvělý guláš, na který vám dnes přináším recept.

Pokud chcete masáky sbírat, nezapomeňte každou jednotlivou houbu zkontrolovat. Je totiž možné růžovku zaměnit s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Kontrola je jednoduchá. Stačí si pozorně prohlédnout límeček neboli prstýnek, který je pod kloboučkem. Pokud jsou na něm rýhy, máte vyhráno a houba může putovat do košíku. Pokud ovšem rýhy nevidíte, nebo houba nemá prstýnek vůbec, nebo si prostě nejste jisti, nikdy houbu neberte.

Na sádle poctivě opečte cibuli do hněda (tak jako byste dělali klasický guláš). Přidejte nakrájené houby a taky je trochu opečte. Přidejte papriku a rychle osmahněte (tak 10 sekund). Přilijte rajčata,  vývar a promíchejte. Přidejte koření (nejlépe v sítku na čaj, nebo plátýnku, ať ho nemusíte lovit), osolte a trochu opepřete, přikryjte pokličkou a nechejte cca 15 minut dusit na mírném ohni a občas guláš promíchejte. Mezitím si nasekejte chilli na drobno (množství dejte dle síly papričky a vašeho uvážení) a přidejte po 15 minutách dušení k houbám společně s nasekanými bylinkami (kromě majoránky). Odkryjte hrnec a vařte ještě asi 10 minut do zhoustnutí guláše, za občasného míchání. Kontrolujte, zda máte dostatečné množství tekutiny v hrnci. Pokud by se začal připékat, tak přilijte trochu vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem a posypané trochou čerstvé petrželky.

2016-07-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI