Na rybu: | |||||
mořská treska Halibut | 1000 g | kurkuma | špetka | rozmarýn | špetka |
tymián | špetka | bazalka | špetka | citron / limetka | 2 ks |
slanina | 100 g | cibule | 2 ks | česneku | 1 palička |
kmín | špetka | sůl | špetka | pepř | špetka |
olivový olej | 2 lžíce | ||||
Pikantní omáčka: | |||||
cibule | 2-3 ks | vetší zelená / žlutá paprika | 1 ks | rajčata | 2 ks |
strouhaný zázvor | 2-3 cm | citrónová šťáva | 2 pol.lžíce | máslo | plátek |
pepř | špetka | sůl | špetka | bylinky (petržel, bazalka, jarní cibulka) | dle chuti |
dijonské hořčice | 1 lžička | nasekané kapary | hrstička | smetana na zjemění | troška |
mouka na zahuštění | špetka |
Halibut aneb platýs černý je mořská ryba, která se pyšní velkým obsahem bílkovin, ale také vyšším obsahem tuku.
Nejdříve filety omyjeme, osušíme. Ze dvou omytých citronů vymačkáme šťávu a pak z nich oloupeme kůru, kterou si zatím dáme stranou a připravíme si ji na plech na na pečení ryb.
Filety potřeme směsí z bylinek, soli a olivového oleje, kterou řádně ze všech stran vetřeme do filetů. Uděláme pár zářezů, kam vložíme slabounké kousky pokrájené slaniny / není nutné /, zasypeme vše zelenou natí z jarní cibulky nebo petrželkou a pak dáme na hodinu do chladu.
Pekáč vyložíme pečícím papírem a na něj vložíme naložené, pokmínované filety. Okolo naložených ryb poklademe i kůru z omytého a vymačkaného citronu, cibule, nakrájené na měsíčky a vložíme pro příjemné aroma rozpůlenou hlavičku česneku. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Orientujte se dle vaší trouby.
Než bude rybka hotová, připravíme si tuto pikantní omáčku :
V menší kastrolku na másle orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky, pokrájenou zelenou nebo žlutou papriku a rajská jablíčka, vše zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je zelenina měkká, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor a zakápneme šťávou z citronu. Ještě chvíli dusíme. Omáčku pak ponorným mixerem rozmixujeme, přidáme smetanu, lžičku hladké mouky a znovu rozmixujeme. Tuto směs dáme opět povařit, dosolíme, opepříme a přidáme podle chuti bylinky nebo hořčici nebo nasekané kapary, nebo limetku apod.
Když jsou filety dozlatova upečené, dáme na zahřátý talíř, spravedlivě je rozdělíme a přelijeme připravenou omáčkou, která dodá každé rybce šmrnc a chuť.
Podáváme s gratinovaným bramborem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI