Halibut na bylinkách s pikantní zázvorovo - citrónovou omáčkou zpět

Na rybu:
mořská treska Halibut1000 gkurkuma špetkarozmarýn špetka
tymián špetkabazalka špetkacitron / limetka2 ks
slanina100 gcibule2 ksčesneku1 palička
kmín špetkasůl špetkapepř špetka
olivový olej2 lžíce
Pikantní omáčka:
cibule2-3 ksvetší zelená / žlutá paprika1 ksrajčata2 ks
strouhaný zázvor2-3 cmcitrónová šťáva2 pol.lžícemáslo plátek
pepř špetkasůl špetkabylinky (petržel, bazalka, jarní cibulka) dle chuti
dijonské hořčice1 lžičkanasekané kapary hrstičkasmetana na zjemění troška
mouka na zahuštění špetka
mořská treska Halibut 1000 g, kurkuma špetka, rozmarýn špetka, tymián špetka, bazalka špetka, citron / limetka 2 ks, slanina 100 g, cibule 2 ks, česneku 1 palička, kmín špetka, sůl špetka, pepř špetka, olivový olej 2 lžíce, cibule 2-3 ks, vetší zelená / žlutá paprika 1 ks, rajčata 2 ks, strouhaný zázvor 2-3 cm, citrónová šťáva 2 pol.lžíce, máslo plátek, pepř špetka, sůl špetka, bylinky (petržel, bazalka, jarní cibulka) dle chuti, dijonské hořčice 1 lžička, nasekané kapary hrstička, smetana na zjemění troška, mouka na zahuštění špetka

Příprava

Halibut aneb platýs černý je mořská ryba, která se pyšní velkým obsahem bílkovin, ale také vyšším obsahem tuku. 

Nejdříve filety omyjeme, osušíme. Ze dvou omytých citronů vymačkáme šťávu a pak z nich oloupeme kůru, kterou si zatím dáme stranou a připravíme si ji na plech na na pečení ryb.
Filety potřeme směsí z bylinek, soli a olivového oleje, kterou řádně ze všech stran vetřeme do filetů. Uděláme pár zářezů, kam vložíme slabounké kousky pokrájené slaniny / není nutné /, zasypeme vše zelenou natí z jarní cibulky nebo petrželkou a pak dáme na hodinu do chladu.
Pekáč vyložíme pečícím papírem a na něj vložíme naložené, pokmínované filety. Okolo naložených ryb poklademe i kůru z omytého a vymačkaného citronu, cibule, nakrájené na měsíčky a vložíme pro příjemné aroma rozpůlenou hlavičku česneku. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Orientujte se dle vaší trouby.

Než bude rybka hotová, připravíme si tuto pikantní omáčku :

V menší kastrolku na másle orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky, pokrájenou zelenou nebo žlutou papriku a rajská jablíčka, vše zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je zelenina měkká, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor a zakápneme šťávou z citronu. Ještě chvíli dusíme. Omáčku pak ponorným mixerem rozmixujeme, přidáme smetanu, lžičku hladké mouky a znovu rozmixujeme. Tuto směs dáme opět povařit, dosolíme, opepříme a přidáme podle chuti bylinky nebo hořčici nebo nasekané kapary, nebo limetku apod.
Když jsou filety dozlatova upečené, dáme na zahřátý talíř, spravedlivě je rozdělíme a přelijeme připravenou omáčkou, která dodá každé rybce šmrnc a chuť.

Podáváme s gratinovaným bramborem.

2014-10-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI