Hamburgery na řecký způsob zpět

Ingredience:
horká voda100 mlmléko100 mlsůl1/2 lžičky
hladká mouka340 gmáslo1 lžícecukr1 lžička
droždí (20 g)1/2 kostkyvejce na potřenísezamová semínka na ozdobu
Hamburgery pro 3 - 4 osoby:
mleté hovězí maso500 gbalkánský sýr nebo sýr feta1/2 kostkyvelké rajče2 ks
červená cibulka2 kssalát pár listůsalátová okurka2 ks
bílý jogurt3 lžícenasekaný kopr hrstkačesnek dle chuti
sůl špetkapepř špetka
horká voda 100 ml, mléko 100 ml, sůl 1/2 lžičky, hladká mouka 340 g, máslo 1 lžíce, cukr 1 lžička, droždí (20 g) 1/2 kostky, vejce na potření, sezamová semínka na ozdobu, mleté hovězí maso 500 g, balkánský sýr nebo sýr feta 1/2 kostky, velké rajče 2 ks, červená cibulka 2 ks, salát pár listů, salátová okurka 2 ks, bílý jogurt 3 lžíce, nasekaný kopr hrstka, česnek dle chuti, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Léto začíná a s ním i grilovací sezóna. Klasické hamburgery jsou už ale nuda. Co třeba zkusit něco jiného a zároveň i zdravějšího? Hamburger s tzatziki je ta správná změna!

Housky:

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme rozpuštěné máslo a zbytek surovin. Vymícháme nelepivé těsto, které se dobře hněte (můžeme si dopomoci přidáním další mouky) a necháme jej hodinu kynout. Poté vyjmeme a tvarujeme houstičky, které necháme na plechu přikryté opět alespoň půl hodiny odpočívat. Poté potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme na 200°C zhruba 10 – 15 minut. 

Hamburgery:

Nejdříve si připravíme salát tzatziki. Okurku oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, poté ji pečlivě vymačkáme, aby se zbavila přebytečné vody. Okurkovou šťávu nevylévejte, můžete ji použít na okurkovou limonádu, která vás během grilování krásně osvěží ;-) Poté přidáme prolisovaný česnek, kopr, bílý jogurt, dobře promícháme a necháme odpočinout (přebytečnou vodu vzniklou během odpočívání opět slijeme).

Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, můžeme přidat i na jemno nasekanou červenou cibuli. Tvarujeme hamburgerové placky, které z obou stran ogrilujeme.

Na rozkrojenou housku dáme vrstvu tzatziki, grilované maso, plátek rajčete, lístek salátu, kolečko červené cibule, můžeme doplnit i olivami.

Pak už si jen připravíme pusu dokořán a ládujeme se touto několikapatrovou nádherou :)

2014-06-04 Hlavní chody

Poznámka

Housky pro 3 - 4 osoby.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravygrilování
Příležitostgrilování
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI