Holandská omáčka s chřestem a bramborami zpět

Ingredience:
šalotka1 kspepř10 kuličekdijonská hořčice1 lžička
žloutek3 ksbílé suché víno2 dclmáslo100 - 120 g
citron pár kapeksůl dle chutichřest500 g
brambory dle potřebypetrželka dle chutimáslo dle potřeby
šalotka 1 ks, pepř 10 kuliček, dijonská hořčice 1 lžička, žloutek 3 ks, bílé suché víno 2 dcl, máslo 100 - 120 g, citron pár kapek, sůl dle chuti, chřest 500 g, brambory dle potřeby, petrželka dle chuti, máslo dle potřeby

Příprava

Dnes při tom všem fofru jsme si udělali dobrotu. Přivezla jsem od mámy vajíčka, a tak bylo jasno, co se bude vařit.

Holandská omáčka je velmi jemná. Pokud umíte tuto omáčku, tak není problém udělat i Béarnaise, Mušelín, Choron a Maltézskou omáčku

Není to nějak vůbec těžké a už vůbec není potřeba kupovat polotovary v prášku.

Já použila žloutky z domácích vajec a tak je omáčka až oranžová. Pokud použijete vejce z obchodu, tak bude světlejší a přesto dobrá.

Omáčku lze podávat nejen k chřestu. Výborná je k zelenině na páře, k vejcím na všechny způsoby a bílému masu.

Z šalotky, pepře a vína svařte na mírném plameni redukci. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidejte tři lžíce studené vody a přeceďte přes sítko.

Do misky, která sedí na rendlíku a nedotýká se vody, dejte žloutky, redukci a hořčici.

Mezi tím co budete šlehat omáčku, tak si uvařte chřest. Nejprve si ho musíte celý už od hlavičky oloupat. Poté byste ho měli svázat a vařit na stojato, aby se křehké hlavičky vařily jen v páře. Ne každý ale má doma hrnec na chřest. Vařte ho tedy jako já v pánvi s pokličkou.

Na litr vařící vody dejte lžičku soli, cukru a pár kapek citrónu. Tenké stonky chřestu vařte 7-9 minut a ty silnější 10-20 minut.

Žloutky šlehejte metličkou a v žádném případě nepřestávejte. Voda by měla pod miskou jen tak probublávat a vůbec ne klokotat. Během šlehání se vám vytvoří pěna, která bude houstnout.
Jakmile se vám budou za metlou dělat cestičky, tak je pravá chvíle zašlehat máslo a pár kapek citrónu.

Máslo si nakrájejte na kostičky a přidávejte jednu po druhé. Když budete v polovině, můžete přidávat po více kostičkách.

Omáčka nesmí vychladnout, protože se už nedá ohřívat.

Když tedy odstavíte rendlík z plamene, tak do horké vody dejte trochu studené. Přestane se tvořit pára, ale omáčka zůstane v teple.

Uvařené brambory promíchejte s rozpuštěným máslem a nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!

2016-05-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI