Ingredience: | |||||
šalotka | 1 ks | pepř | 10 kuliček | dijonská hořčice | 1 lžička |
žloutek | 3 ks | bílé suché víno | 2 dcl | máslo | 100 - 120 g |
citron | pár kapek | sůl | dle chuti | chřest | 500 g |
brambory | dle potřeby | petrželka | dle chuti | máslo | dle potřeby |
Dnes při tom všem fofru jsme si udělali dobrotu. Přivezla jsem od mámy vajíčka, a tak bylo jasno, co se bude vařit.
Holandská omáčka je velmi jemná. Pokud umíte tuto omáčku, tak není problém udělat i Béarnaise, Mušelín, Choron a Maltézskou omáčku
Není to nějak vůbec těžké a už vůbec není potřeba kupovat polotovary v prášku.
Já použila žloutky z domácích vajec a tak je omáčka až oranžová. Pokud použijete vejce z obchodu, tak bude světlejší a přesto dobrá.
Omáčku lze podávat nejen k chřestu. Výborná je k zelenině na páře, k vejcím na všechny způsoby a bílému masu.
Z šalotky, pepře a vína svařte na mírném plameni redukci. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidejte tři lžíce studené vody a přeceďte přes sítko.
Do misky, která sedí na rendlíku a nedotýká se vody, dejte žloutky, redukci a hořčici.
Mezi tím co budete šlehat omáčku, tak si uvařte chřest. Nejprve si ho musíte celý už od hlavičky oloupat. Poté byste ho měli svázat a vařit na stojato, aby se křehké hlavičky vařily jen v páře. Ne každý ale má doma hrnec na chřest. Vařte ho tedy jako já v pánvi s pokličkou.
Na litr vařící vody dejte lžičku soli, cukru a pár kapek citrónu. Tenké stonky chřestu vařte 7-9 minut a ty silnější 10-20 minut.
Žloutky šlehejte metličkou a v žádném případě nepřestávejte. Voda by měla pod miskou jen tak probublávat a vůbec ne klokotat. Během šlehání se vám vytvoří pěna, která bude houstnout.
Jakmile se vám budou za metlou dělat cestičky, tak je pravá chvíle zašlehat máslo a pár kapek citrónu.
Máslo si nakrájejte na kostičky a přidávejte jednu po druhé. Když budete v polovině, můžete přidávat po více kostičkách.
Omáčka nesmí vychladnout, protože se už nedá ohřívat.
Když tedy odstavíte rendlík z plamene, tak do horké vody dejte trochu studené. Přestane se tvořit pára, ale omáčka zůstane v teple.
Uvařené brambory promíchejte s rozpuštěným máslem a nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI