Ingredience: | |||||
lesní houby mic | 120 g | oloupaná dýně Hokkaido | 150 g | máslo | 15 g |
bílé víno polosuché | 50 ml | jarní cibulka | 30 g | celozrnná hladká mouka | 1-2 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce | smetana | 2 lžíce | sýr Niva | 25 g |
sýr Ricotta | 40 g | čerstvý rozmarýn | 1/2 lžičky | tymián | špetka |
muškátový oříšek | špetka | sůl | špetka | pepř | špetka |
Na farmářských trzích narazíte na řadu sezónních produktů – např. na moje milované dýně. Na co tam ale nenarazíte? Na čerstvé houby! Proto jsem si dneska přivstala a vyrazila do lesa. A právě cestou domů se mi v hlavě rodil tenhle recept.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Dýni nakrájíme na drobné kostky (1,5cm). V misce promícháme dýni se lžící oleje, špetkou muškátového oříšku, pepře a větší špetkou soli. Poté vložíme do vyhřáté trouby na 30 minut.
Houby nakrájíme na drobné kostičky. Kousek ze zelené části jarní cibulky (1 cm) dáme stranou a zbytek nakrájíme na menší kolečka, silná cca 0,5 cm. V kastrůlku rozehřejeme máslo, na němž orestujeme cibulku, zaprášíme celozrnnou moukou, promícháme. Přidáme nakrájené houby, podlijeme vínem a stejným množstvím vody. Lehce osolíme a za občasného míchání dusíme 25 minut na mírném ohni. Pokud se houby začnou připalovat, podlijeme trochou vody. V závěru chceme získat hustou konzistenci. Asi 5 min. před koncem dušení přimícháme bylinky.
Nivu nastrouháme a v misce smícháme s ricottou a zbylým kouskem jarní cibulky, kterou nakrájíme najemno.
Dýni vyndáme z trouby, vložíme do misky a rozmačkáme vidličkou. Promícháme se smetanou.
Do tvořítka vložíme dýňovou kaši, navrstvíme houbovou směs a zdobíme nočkem ze sýrové směsi.
Dobrou chuť!
Vzpomínka viz. fotografie níže: Den, kdy vypukne Foodparade 2014 se nezadržitelně blížil. Ačkoli jsem se na tuto gastroakci moc těšila, ve snu by mě nenapadlo, že se stanu její součástí a budu se moci utkat s dalšími finalisty o vítězství soutěže „I love food“, pořádané ChefParade.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI