Ingredience: | |||||
hovězí kližka | 600 - 700 g | velká cibule | 4 ks | česnek | 4 stroužky |
rajčatový protlak | 115 g | hladká mouka | 1 - 2 lžíe | drcený kmín | dle chuti |
sladká paprika | dle chuti | majoránka | dle chuti | olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
K obědu jsme měli Guláš. Já jej mám ráda s rýží, manžel s chlebem, Vendulka s kolínkama a Péťa s knedlíkem. A jak jste na tom vy?
Do hrnce nalijeme olej a vhodíme na jemno nakrájenou cibuli a o něco později i česnek. Orestujeme do hněda, vložíme osolenou a opepřenou nakrájenou kližku, přidáme kmín, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, protlak a podlijeme vodou. Necháme dusit do měkka, pak přidáme majoránku a případně dosolíme nebo přidáme česnek, aby nám to chutnalo. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.
VENDY TIP! Základem dobrého guláše je výběr hovězího masa. Nejlepší je použít hovězí kližku, která je pro guláš ideální. Jelikož nohy drží celou tíhu zvířete, jsou svaly „vypracované“ a díky tomu maso obsahu úpony a šlachy. Ale právě tyto vazivové tkáně jsou pro kližku specifické a guláši dodají ten správný „šmrnc“. Delší pozvolnou tepelnou úpravou změknou a téměř se rozvaří, poté se hovězí kližka téměř rozplývá – chce to tedy i trpělivost při přípravě guláše – nejedná se o žádnou „rychlovku“!
Druhou důležitou roli při přípravě guláše je tzv. „základ“. Tedy množství cibule. Říkavá se, „Kolik masa, tolik cibule“. Dodržení tohoto poměru není až tak úplně nutné, ale neměl by být poměr surovin být ale menší než 2:1. Cibule dodává guláši nejen chuť, vůni, barvu, ale jedná se i „zahušťovací prostředek“, díky čemuž se již nemusí tolik zahušťovat. Na zahuštění se může použít i chlebová strouhanka, nebo nastrouhanou syrovou bramborou – tyto způsoby zahušťování, používaly často naše babičky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI