Hovězí guláš zpět

Ingredience:
hovězí kližka1 kgvětší cibulecca 5 kssladká mletá paprika2 lžíce
česnek2 stroužkyhovězí vývar dle potřebyolej dle potřeby
kmín dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
mouka dle potřebyfeferonka dle chuti
K servírování:
cibule na kolečka dle chutichléb dle potřeby
hovězí kližka 1 kg, větší cibule cca 5 ks, sladká mletá paprika 2 lžíce, česnek 2 stroužky, hovězí vývar dle potřeby, olej dle potřeby, kmín dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, mouka dle potřeby, feferonka dle chuti, cibule na kolečka dle chuti, chléb dle potřeby

Příprava

Hovězí guláš je nejlepší pěkně odleželý a to aspoň dva dny! Všechny chutě se propojí a tím zajistí ten pravý požitek.

Omyté a osušené maso nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli, na mírném ohni ji pozvolna restujte, dokud z ní nebude hnědá, hustá kaše, to může trvat i přes 30 minut, občas promíchejte a podlévejte olejem, cibule nesmí v oleji plavat. Zvyšte teplotu a přidejte maso, to ze všech stran nechte zatáhnout, přidejte mletou papriku a nechte pár sekund zapražit a podlijte vývarem. Maso by mělo být zcela ponořené, vývaru (vody) můžete dát trochu více, záleží na vás, kolik chcete mít šťávy. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Přiklopte poklicí a pozvolna duste do změknutí. Může to trvat hodinu, hodinu a půl, možná i déle, záleží na masu. Tlakový hrnec vám podstatně zkrátí dobu vaření, ale pokud nechvátáte, dejte si na čas a duste jen pod poklicí. 
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a dejte bokem. Tím zamezíte, aby se maso rozpadlo. V misce si rozmíchejte zhruba dvě lžíce mouky v trošce vody. Měla by vzniknout hustá záklechtka, však ale tekoucí. Guláš přiveďte k varu a za stálého míchání postupně vlijte záklechtku. Guláš během míchání houstne, tak si sami zvolíte, jak hustý ho chcete mít. Když je dostatečně hustý, necháte ho ještě 10 minut provařit, tím se vyvaří chuť mouky a guláš bude chutnat je po cibuli, masu a paprice. 
Pokud máte rádi ostřejší, neváhejte přidat kousek chilli papričky a dát guláši trochu říz.
Když je guláš provařený, dochuťte ho prolisovaným česnekem. Vypněte sporák a vraťte maso zpátky do hrnce.
Servírujte s cibulí a chlebem, kdo má rád, může si dát kynutý knedlík.

2016-12-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI