Hovězí guláš s bramborovo-cuketovým knedlíkem a tapioka moukou v dětské verzi s kuskusem zpět

Ingredience:
domácí sádlo dle potřebyzadní hovězí maso - ořech900 gcibule5 ks
česnek5 stroužkůčesnek na finální dochucení1 stroužekmajoránka dle potřeby
červená maďarská paprika lahůdková Grešík2 lžícemořská sůl dle chutivoda2,5 l
tapioka mouka Adveni dle potřeby
Příloha - knedlík (4 porce):
brambory6 ksočištěná a vydlabaná cuketa1/2 ksšpaldová mouka hladká celozrnná dle potřeby
špaldová mouka polohrubá dle potřebyžloutek1 kssůl dle chuti
Dětská příloha - kuskus (2 porce):
kuskus50 gvoda dle potřeby
domácí sádlo dle potřeby, zadní hovězí maso - ořech 900 g, cibule 5 ks, česnek 5 stroužků, česnek na finální dochucení 1 stroužek, majoránka dle potřeby, červená maďarská paprika lahůdková Grešík 2 lžíce, mořská sůl dle chuti, voda 2,5 l, tapioka mouka Adveni dle potřeby, brambory 6 ks, očištěná a vydlabaná cuketa 1/2 ks, špaldová mouka hladká celozrnná dle potřeby, špaldová mouka polohrubá dle potřeby, žloutek 1 ks, sůl dle chuti, kuskus 50 g, voda dle potřeby

Příprava

Na dobrém guláši si náš tatínek zakládá, a proto jeho přípravu bedlivě sleduje. 
Nejsem si jistá, kdo dnes vlastně vařil, jestli já nebo manžel. Společnou týmovou souhrou však vznikl výborný guláš vhodný pro děti od jednoho roku.

Na sádle orestujeme cibuli, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, necháme zatáhnout. V případě potřeby lehce podlijeme, osolíme, přidáme papriku, majoránku, česnek, promícháme a zalijeme vodou, vaříme přibližně 30 minut v tlakovém hrnci. Když je maso měkké, vybereme větší kusy cibule, které rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět do omáčky. Ve studené vodě si rozmícháme tapioka mouku a omáčku s ní zahustíme. Adveni tapioková mouka se chytá hned na dno, je třeba pořádně míchat. Já dala 3 polévkové lžíce. V případě potřeby dosolíme, dokořeníme. Já přidávala ještě jeden stroužek prolisovaného česneku a krátce povařila. Dospělý si mohou přidat pepř nebo chilli.

Knedlík:
Oloupeme si a najemno nastrouháme brambory a cuketu, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme sůl, žloutek, zahustíme moukou tak, aby se těsto spojilo. Těsto je trošku lepivější, pomůžeme si častějším moučněním rukou při tvarování knedlíčů. Uděláme knedlíčky, dáme do vroucí vody a vaříme 30 minut, vyzkoušíme, zda jsou vařené a dost měkké tak, že si jeden vyjmeme, rozkrojíme a ochutnáme.

Jako dětskou přílohu jsem zvolila kuskus, který zalijeme horkou vodou, přiklopíme, necháme vsáknout vodu.

2016-02-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI