Hovězí kližka na červeném víně s celerovým pyré zpět

Ingredience:
hovězí kližka700 gkořenová zelenina dle potřebyvětší cibule1 ks
hovězí vývar0,5 lčervené vínocca 0,3 lmáslo100 g
mléko1 lsůl dle chutipepř dle chuti
pepř a nové koření několik kuličekbobkový list1 ksmuškátový oříšek špetka
hovězí kližka 700 g, kořenová zelenina dle potřeby, větší cibule 1 ks, hovězí vývar 0,5 l, červené víno cca 0,3 l, máslo 100 g, mléko 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, pepř a nové koření několik kuliček, bobkový list 1 ks, muškátový oříšek špetka

Příprava

Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.

Kližku očistíme a nejlépe na 24 hodin naložíme do nastrouhané kořenové zeleniny, zakáplé olivovým olejem.

Na mále orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka necháme zatáhnout. Poté do hrnce vyklopíme zeleninu, ve které e maso marinovalo, osolíme, opepříme, společně promícháme a zalejeme vínem a vývarem.

Přiklopíme poklicí , přivedeme k varu a pak necháme několik hodin jen tak lehce probublávat. Jednou za čas zkontrolujeme a promícháme.

Měkké maso vyjmeme, ze základu vylovíme pepř, nové koření a bobkový list a vše rozmixujeme do hladka.

Na závěr necháme v omáčce rozpustit oříšek másla.

Jako přílohu jsem vyzkoušela místo šťouchaných brambor nebo klasické bramborové kaše "celerové pyré" a byla jsem mile překvapena jeho chutí (bez typického celerového odéru) a lehkostí.....

Bulvu syrového celeru nakrájíme na kostky a povaříme v osoleném mléce hodně do měkka - téměř rozvaříme.

Slijeme, přidáme 1/2 hrnku horkého mléka, dle potřeby sůl, muškátový květ, oříšek másla a vyšleháme.

2015-03-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI