Hovězí kližka na rajčatech s kuskusem zpět

Ingredience:
hovězí kližka vcelku600 grajčata (4 menší kusy)250 gbílé víno (lze nahradit vodou)200 ml
špek50 gvětší cibule1 ksolej1 lžíce
plnotučná hořčice2 lžícechilli nebo mletá pálivá paprika špetkasůl dle chuti
nasekané čerstvé bylinky na ozdobu
Kuskus:
kuskus1 hrnek (200 ml)voda2 hrnky (400 ml)zeleninový bujon1 kostka
malá cibule1 ksmalá mrkev1 ksolej + plátek másla / nebo pouze lžíce oleje1 lžička
nasekané čerstvé bylinky dle chuti
hovězí kližka vcelku 600 g, rajčata (4 menší kusy) 250 g, bílé víno (lze nahradit vodou) 200 ml, špek 50 g, větší cibule 1 ks, olej 1 lžíce, plnotučná hořčice 2 lžíce, chilli nebo mletá pálivá paprika špetka, sůl dle chuti, nasekané čerstvé bylinky na ozdobu, kuskus 1 hrnek (200 ml), voda 2 hrnky (400 ml), zeleninový bujon 1 kostka, malá cibule 1 ks, malá mrkev 1 ks, olej + plátek másla / nebo pouze lžíce oleje 1 lžička, nasekané čerstvé bylinky dle chuti

Příprava

Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu.
Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.

Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso.
Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější.
Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno.
Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar.
Do papiňáku(tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200ml tekutiny a promícháme.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky.
Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme.
Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5minut, si připravíme na přílohu kuskus.
Ve 400ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky.
Podáváme společně s omáčkou a masem.Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou. 

2014-11-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI