Na maso: | |||||
hovězí na dušení (loupaná plec) | 600 g | dobrá slanina | 100 g | cibule | 2 ks |
koření Roštěnky | 2 lžičky | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
česnek | 1 stroužek | olej | 3 lžíce | drcený kmín | 2 lžičky |
vývar | cca 300 ml | ||||
Na mrkev: | |||||
mrkev | 800 g | mražený hrášek | 2 hrstě | cibule | 1 ks |
máslo | 1 lžíce | sádlo | 1 lžíce | citronová šťáva | 2 lžíce |
mletý bílý pepř | 1 lžička | sůl | dle chuti | cukr | dle chuti |
hladká mouka | 2 lžíce |
Dušenou mrkev buď milujete nebo nenávidíte. Věřte, že je to nejen výborná záležitost, ale mrkev je především velmi zdravá.
Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3x3 cm. Dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa. Přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá (Knorr).
Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme). Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI