Hovězí kostky se šípkovou omáčkou zpět

Ingredience:
hovězí plec1 kgpevný špek200 gstředně velká mrkev1 ks
středně velká petržel1 ksceler kousekvelká cibule1 ks
máslo100 ghovězí vývar300 - 500 mlsmetana100 ml
citron1/2 ksšípková zavařenina1 sklenice (300 - 400 ml)sůl dle chuti
mletý pepř1 lžičkanové koření pár kuličekbobkový list1 ks
jalovec pár kuličektymián2 snítkyperník na zahuštění
hovězí plec 1 kg, pevný špek 200 g, středně velká mrkev 1 ks, středně velká petržel 1 ks, celer kousek, velká cibule 1 ks, máslo 100 g, hovězí vývar 300 - 500 ml, smetana 100 ml, citron 1/2 ks, šípková zavařenina 1 sklenice (300 - 400 ml), sůl dle chuti, mletý pepř 1 lžička, nové koření pár kuliček, bobkový list 1 ks, jalovec pár kuliček, tymián 2 snítky, perník na zahuštění

Příprava

Hovězí maso je klasa. Hovězí maso se šípkovou omáčkou je klasa ještě o něco větší. Jen kvůli hovězímu se šípkovou jsem se letos mořila se šípkovou zavařeninou (jak jsem se mořila se můžete podívat na mém blogu)

A jen kvůli blogu jsem jeho přípravu odkládala donekonečna. Abychom si rozuměli, takovéhle jídlo si zaslouží dobře vyfotit. Abych ho mohla dobře vyfotit, potřebovala jsem světlo. Kterého je teď v zimě vážně pomálu. A abych měla trochu toho potřebného světla, musela jsem hovězí servírovat přes den, tedy o víkendu, což byla tak trochu výzva. Málokterý víkend totiž v Jeskyni obědváme (v týdnu to samozřejmě už tuplem nevyjde). Teď ten čas nastal a tak je recept konečně tu, takový trochu nedělní a strašně dobrý! Fotky ovšem beztak nestojí za moc, protože světla bylo i přes časné focení málo a na přisvícení jsem si ještě pořád nic nepořídila (a žlutou stropní žárovkou si přisvěcovat nemůžu, to dá rozum). Ale co už, hlavně že chutnalo!

Postup jsem si tentokrát zjednodušila a vynechala z něho troubu. Částečně i proto, že maso, které jsem si pořídila, nebylo ani trochu kompaktní a jeho špikování a pečení vcelku tedy nepřicházelo v úvahu. Pokud vás zajímá, jak do přípravy tu troubu namontovat, podívejte se prosím SEM, na klasické kančí se šípkovou.

Maso odblaníme a nakrájíme ho na větší kostky, stejně tak špek. Promícháme ho s kořením, zalijeme polovinou rozpuštěného másla (50 g) a necháme v lednici odležet minimálně přes noc, nejlépe dva dny. Nesolíme! Zbytečně by pustilo šťávu.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na druhé polovině másla dozlatova. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, přihodíme ji k cibuli a rovněž osmažíme dozlatova. Takto připravený základ zalijeme přibližně 300 ml vývaru, přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí. Přemístíme ho do hrnce, pánev vytřeme kuchyňskou utěrkou, důkladně ji rozpálíme a zprudka na ní osmahneme a zatáhneme naložené maso, které jsme předtím nechali odstát v pokojové teplotě. Zatažené maso osolíme, odstavíme a necháme chvíli odpočívat a mezitím si připravíme omáčku. Postupy můžeme zvolit dva. Pokud chceme omáčku opravdu jemnou a homogenní, je dobré dát si tu práci a zeleninový základ důkladně propasírovat (na jemnější verzi se můžete podívat už u zmíněného kančího). Pokud nám nevadí její o něco rustikálnější podoba (my ji tak máme raději), základ rozmixujeme tyčovým mixérem na jemno (je třeba ale přidat o trochu více vývaru na rozředění). Pak už je postup stejný. K propasírovanému nebo rozmixovanému základu přidáme zavařeninu a tymiánové snítky a podle potřeby ho dochutíme solí, pepřem a citronem. Přivedeme ho k varu, přidáme orestované maso a na mírném plameni dusíme přiklopené pokličkou hodinu až dvě (podle masa, ale zkrátka do měkka). Ke konci vyjmeme tymiánové snítky, omáčku zahustíme strouhaným perníkem* a zjemníme smetanou. Podáváme s libovolným druhem knedlíku, já tentokrát zvolila kynutý celozrnný (chtěla jsem ho vyzkoušet, jak na něj se můžete podívat TADY).
* Zahušťuji perníkem a proto omáčku nedochucuji skořicí. Pokud tedy perník nepoužijete, můžete omáčku dochutit ještě špetkou skořice.
2015-01-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI