Ingredience: | |||||
hovězí krk | 1 kg | cibule | 2 ks | mrkev | 1 ks |
máslová dýně | 400 g | žampiony | 4 ks | česnek | 6 stroužků |
smetana | 100 ml | světlé pivo | 500 ml | máslo | silný plátek |
jáhlová mouka | dle potřeby | čerstvá majoránka | dle chuti | citronová šťáva | dle chuti |
olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Hovězí maso u nás vždy využívám na omáčky, protože ty se dají ohřát i druhý nebo i třetí den. Tentokrát jsem do receptu zakomponovala i máslovou dýni a výsledek byl boží. Omáčka byla nejlepší druhý den, kdy byla krásně uleželá a prostě k sežrání! (Ha!)
Nejprve si oloupejte zeleninu. Dýni nakrájejte na kostky. Mrkev na silná kolečka. Cibuli na měsíčky. Žampiony také oloupejte a rozkrájejte. Maso rozkrájejte na kostky.
Ve větším hrnci nebo tlakáči rozpalte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte maso a nechte zcela zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte dýni, mrkev, žampiony a 4 stroužky česneku. Podlijte pivem, pokud není maso zcela ponořené, přilejte vodu. Duste v tlakovém hrnci asi hodinu až hodinu a čtvrt. V normálním hrnci to bude trvat určitě o hodinu déle. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem na talíř. A teď záleží na vás, jakou konzistenci omáčky chcete mít. Když chcete mít v omáčce kusy zeleniny, tak část odeberte bokem a zbytek rozmixujte ponorným mixérem na hladkou omáčku. Pokud je jí moc, zredukujte ji, tím jí ubyde a zhoustne. Pokud nechcete v omáčce žádné kusy, rozmixujte všechno.
Jáhlovou moukou nahrazuji tu obyčejnou, takže klidně použijte pšeničnou. A dávám jí proto, aby měla omáčka celistvou konzistenci a neoddělovala se voda od zeleniny. Pokud chcete omáčku zahustit, rozmíchejte si zhruba dvě lžíce mouky v plátku másla, to pak nechte pozvolna rozpustit ve vařící omáčce. Nechte ještě asi 15 minut provařit. Dochuťte zbytkem prolisovaného česneku, zjemněte smetanou a podle chuti okyselte trochou citronové šťávy a lístky čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, nenahrazujte jí sušenou, ta se v jídle rozvine úplně jinak a omáčka by chutnala jako polévka.
Servírujte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI