Hovězí krk na pivě, máslové dýni, žampionech a mrkvi zpět

Ingredience:
hovězí krk1 kgcibule2 ksmrkev1 ks
máslová dýně400 gžampiony4 ksčesnek6 stroužků
smetana100 mlsvětlé pivo500 mlmáslo silný plátek
jáhlová mouka dle potřebyčerstvá majoránka dle chuticitronová šťáva dle chuti
olej dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
hovězí krk 1 kg, cibule 2 ks, mrkev 1 ks, máslová dýně 400 g, žampiony 4 ks, česnek 6 stroužků, smetana 100 ml, světlé pivo 500 ml, máslo silný plátek, jáhlová mouka dle potřeby, čerstvá majoránka dle chuti, citronová šťáva dle chuti, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Hovězí maso u nás vždy využívám na omáčky, protože ty se dají ohřát i druhý nebo i třetí den. Tentokrát jsem do receptu zakomponovala i máslovou dýni a výsledek byl boží. Omáčka byla nejlepší druhý den, kdy byla krásně uleželá a prostě k sežrání! (Ha!)

Nejprve si oloupejte zeleninu. Dýni nakrájejte na kostky. Mrkev na silná kolečka. Cibuli na měsíčky. Žampiony také oloupejte a rozkrájejte. Maso rozkrájejte na kostky.

Ve větším hrnci nebo tlakáči rozpalte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte maso a nechte zcela zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte dýni, mrkev, žampiony a 4 stroužky česneku. Podlijte pivem, pokud není maso zcela ponořené, přilejte vodu. Duste v tlakovém hrnci asi hodinu až hodinu a čtvrt. V normálním hrnci to bude trvat určitě o hodinu déle. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem na talíř. A teď záleží na vás, jakou konzistenci omáčky chcete mít. Když chcete mít v omáčce kusy zeleniny, tak část odeberte bokem a zbytek rozmixujte ponorným mixérem na hladkou omáčku. Pokud je jí moc, zredukujte ji, tím jí ubyde a zhoustne. Pokud nechcete v omáčce žádné kusy, rozmixujte všechno.

Jáhlovou moukou nahrazuji tu obyčejnou, takže klidně použijte pšeničnou. A dávám jí proto, aby měla omáčka celistvou konzistenci a neoddělovala se voda od zeleniny. Pokud chcete omáčku zahustit, rozmíchejte si zhruba dvě lžíce mouky v plátku másla, to pak nechte pozvolna rozpustit ve vařící omáčce. Nechte ještě asi 15 minut provařit. Dochuťte zbytkem prolisovaného česneku, zjemněte smetanou a podle chuti okyselte trochou citronové šťávy a lístky čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, nenahrazujte jí sušenou, ta se v jídle rozvine úplně jinak a omáčka by chutnala jako polévka.

Servírujte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

2016-11-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI