Ingredience: | |||||
hovězí líčka | 1,4 kg | cibule (nahrubo) | 3 ks | česnek (prolisovaný) | 3 stroužky |
červené víno | 400 ml | celer (na kostky) | 220 g | mrkev (na plátky) | 3 ks |
petržel (na plátky) | 2 ks | bobkový list | 7 ks | nové koření | 10 kuliček |
hovězí vývar | dle potřeby | přepuštěné máslo | dle potřeby | máslo | 3 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | citronová šťáva nebo ocet | dle chuti |
domácí povidla | 3 vrchovaté lžíce | tymián | 2 lžíce | ||
Na ozdobu: | |||||
mrkev | 1 ks | petržel | 1 ks |
Tak si představte, že já včera koupila hovězí líčka. Dneska jsem se s nimi mazlila a na plotně je chovala 6 hodin. Pak redukovala a dochucovala omáčku k její dokonalosti. Udělala jim jemnou peřinku z bramborové kaše s máslem a mlékem, a aby si měly s čím hrát, orestovala jsem dlouhé nudle z mrkve a petržele. Všichni jsme je bez mrknutí oka pustili do žaludku a spokojeně se odkulili. Zapili jsme to zbytkem vína, ach, to byla pohádka.
Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla. Zalijte vínem, dolijte vývarem ta, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin. Po 6 hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte do hladka. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.
Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka orestujte na rozpálené pánvi s trochou oleje, solí a pepřem.
Podávejte s bramborovou kaší.
Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře. Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka. Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, potom postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.
TIP: Z ořezů masa si můžete udělat vývar, vhodný k podlití líček.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI