Maso: | |||||
hovězí zadní | 1000 g | velká cibule | 2 ks | česnek | 8 - 10 stroužků |
pivo | 300 ml | jemné vločky | 2 - 4 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | kmín | dle chuti | sádlo (nebo jiný tuk) | dle potřeby |
Špenát: | |||||
mražený špenát | 900 g | hladká mouka | 3 lžíce | vejce | 2 ks |
česnek | 2 stroužky | smetana ke šlehání | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | olej | dle potřeby | ||
Knedlíky: | |||||
vařené brambory | 1400 g | celozrnná žitná hrubá mouka | 345 g | celozrnná špaldová hrubá mouka | 380 g |
vejce | 3 ks | sůl | dle chuti |
Pěkně měkké maso, které se na jazyku rozplývá, akorát hustá šťáva, k tomu ještě špenát a knedlíčky jako obláčky. A je na světě sváteční oběd, kterým jistě potěšíte rodinu třeba při nedělním obědě.
Hovězí maso
Pokud chcete mít omáčku pěkně tmavou, dejte si na přípravě cibule obzvláště záležet, protože jen správný základ dodá šťávě správnou barvu a chuť.
Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno a vložte společně s česnekem do hrnce, přidejte dostatek sádla a pozvolna restujte. Nesmí se připálit a musíte ji restovat tak dlouho, dokud nebude hnědá. Cože bude trvat něco kolem půl hodiny.
Maso si nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce k hotové cibuli a česneku. Maso nechte zatáhnout, osolte, opepřete, zasypte trochou kmínu a vločkami. Promíchejte a podlijte pivem. Přiveďte k varu a nechte chvíli odpařit alkohol. Potom podlijte dostatkem vody, ab bylo vše pěkně ponořené. Potom přiklopte hrnec poklicí a nechte pozvolna, za občasného míchání, probublávat zhruba dvě hodiny, dokud není maso měkké.
Pokud nemáte tolik času, můžete použít tlakový hrnec, ale počítejte s tím, že se rozvařené vločky budou připalovat, takže přidejte více vody a raději "třepte" hrncem, popřípadě kontrolujte.
Když je maso měkké, šťáva by měla být hotová a připravená k servírování. Pokud je moc řídká, nechte zredukovat. Pokud je příliš hustá, rozřeďte.
Špenát
V pánvi si připravte zásmažku. Rozehřejte dostatek oleje a přisypte mouku. Společně míchejte, dokud se mouka nezbarví lehce do hněda. Postupně přidejte rozmražený špenát a důkladně rozmíchejte, abyste neměli ve špenátu hrudky. Potom ve špenátu rychle rozmíchejte dvě vejce. Ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Zjemněte smetanou, té dejte podle chuti. Pokud se vám špenát zdá moc hustý, rozřeďte ho vodou. Nechte společně prohřát.
Pokud chcete špenát odlehčit, vynechejte zásmažku.
Knedlíky
Při přípravě knedlíků se neřiďte přesnými gramážemi. Sepsala jsem to spíš z toho důvodu, že když to člověk dělá poprvé, chce se něčeho držet, aby měl představu jak na to. Proto si třeba mouku navažte a postupně přidávejte. Každá mouka totiž saje jinak.
Na vál si dejte najemno nastrouhané brambory, do nich klepněte vejce a část mouky. Nezapomeňte na sůl, té tam přijde poměrně dost.
Začněte vypracovávat těsto, postupně podsypávejte moukou. Když to přeženete s moukou, knedlíky budou tuhé. Proto raději postupně.
Když se těsto drží pohromadě, nelepí se a pěkně se s ním pracuje, rozkrojte ho na 4 části a vyválejte šišky.
Vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody zhruba 25 minut. V půli vaření otočte.
Pokud nejste milovníci celozrnné mouky, použijte na knedlíky klasickou hrubou mouku a hrubou krupici.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI