Ingredience: | |||||
hovězí maso (zadní, kýta) | 500 - 750 g | cibule | 1 ks | menší mrkev | 1 ks |
celer | kousek | česnek | 3 stroužky | petržel | snítka |
bobkový list | 2 ks | tymián | 1 lžička | nové koření | 5 kuliček |
celý pepř | 10 kuliček | sůl | dle chuti | 31% smetana | 200 ml |
tuk (olej, sádlo) | dle potřeby | cukr | dle chuti | ocet | dle chuti |
brambory | dle potřeby |
Tato bílá omáčka s hovězím masem je v naší rodině už léta. Velmi dobře konkuruje všem rajským, koprovkám, Španělským ptáčkům, Znojemským…
Kdo má rád lehce nakyslou chuť a tymián, tak si přijde na své.
Tato omáčka, tedy pokud nepočítám dobu na vývar je velmi rychlá a po všech různých pokusech s přílohou, jsme zjistili, že nejlepší jsou vařené brambory, tak jak to je v původním receptu.
Záleží jen na vás, jestli budete maso vařit v papiňáku, pomalém hrnci, a nebo pomaličku táhnout v obyčejném hrnci.
Pamatujte ale, že čím větší práci si dáte a vymazlíte vývar, tím lepší a silnější chuť omáčka bude mít.
Do hrnce si dejte veškeré ingredience z první části receptu (cibuli a česnek se slupkou) a vařte, dokud nebude maso krásně měkké. Jestliže budete vařit v hrnci, tak bez pokličky a vývar nechte jen tak mírně probublávat.
Bude to sice trvat i tři hodiny, ale stojí to zato.
Až bude maso měkounké, tak si slijte vývar a zeleninu vyhoďte.
V jiném hrnci si rozpalte tuk a udělejte světlou jíšku (mouka s tukem 1:1).
Tu zalijte vývarem a dobře prošlehejte metličkou. Pokud by se vám stalo a máte v omáčce cucky, tak vezměte tyčový mixér a omáčku s ním projeďte.
Chvilinku provařte, a pokud se vám bude zdát omáčka málo hustá, tak zakvedlejte trochu mouky i do smetany a zavařte do omáčky.
Pokud ne, tak dejte jen samotnou omáčku a zhruba 15 minut provařte. Mezi tím dochuťte cukrem, octem, pepřem a popřípadě i solí.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI