Ingredience: | |||||
hovězí zadní | 4 silné plátky | špek (na ovonění omáčky) | kousek | větší cibule | 2 ks |
velká žlutá paprika | 1 ks | rajčata | 700 - 1000 g | cuketa | kousek |
jemné ovesné vločky | cca 3 - 4 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
olej/sádlo | dle potřeby | česnek | 2 stroužky | sladká mletá paprika | 1 lžičk |
koření - vege rajčátka (Davídkovo koření) | dle chuti |
U nás dnes byla, pro mě, ta nejkrásnější, nejvoňavější a nejlepší klasika. Už z dětství se mi na ni pojí pozitivní vzpomínky, a to jsem ji jedla hlavně ve školní jídelně. Doma zbožňujeme omáčky, a jak jsou někde rajčata, tak se dětské nadšení z oběda násobí. Takže když jsem přemýšlela, co udělám s hromadou rajčat, která za oknem dozrála najednou, napadla mě právě cikánská.
Tento recept vznikal tak nějak za pochodu, takže jsou některé ingredience pouze orientační, ale to vůbec nevadí, do každého vaření dejte kousek sebe a vařte srdcem, pak si buďte jistí, že uvaříte něco výjimečného. Stejně tak jsou tam i ingredience, které asi do tradiční cikánské nepatří, jako je třeba cuketa nebo koření, ale určitě jí neuškodí. No a poslední kapka je že to není recept do trouby, ale do hrnce, ale kdo by chtěl přípravu v troubě, vynechá mé postupy a vše nafrká do pečící misky a dá péct do trouby.
Nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte na jemno a dejte ji restovat na rozpuštěné sádlo (společně se slaninou). Sádla by mělo být tolik, aby nebyla cibule suchá, pěkně probublávala, ale nesmí plavat. Na mírném plameni ji restujte do hnědé barvy, je to na delší dobu ale určitě se to vyplatí jak na barvě, tak na chuti.
Když je cibule hotová, dejte ji stranou a do rozpáleného hrnce vložte osolené a opepřené plátky masa. Ty zprudka opečte z obou dvou stran. K masu přidejte pokrájenou papriku, cuketu, rajčata a podrcený česnek. Přispte koření, mletou papriku a vločky. Nechte společně chvíli propojit, můžete ještě dochutit solí a pepřem, a pak podlijte, aby bylo vše ponořené.
Takto nechte pozvolna dusit zhruba 2 hodiny.
Vločky postupně omáčku zahustí a už nemusíte špinit další kousky nádobí od mouky s vodou.
Pokud vám v omáčce vadí slupky a semínka, omáčku můžete propasírovat ale já jak je vidět na fotce, jsem tuto část vynechala a snědli jsme to takto sakumprdum.
Servírujte s rýží. Při vaření rýže můžete přihodit hrstku hrášku.
Tip: Pokud máte domácí rajčata, omáčka bude mít říz i bez různých protlaků a dochucovadel. V zimním období moc čerstvá rajčata nekupuji, ty nemají žádnou chuť, a tak beru raději ty v plechovce, buď drcená, nebo v celku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI