Maso: | |||||
hovězí svíčková (očištěná) | 400 g | červené zelí (tence nakrájené) | 150 g | lusky cukrového hrášku | hrst |
Omáčka: | |||||
sójová omáčka | 30 ml | bílý vinný ocet | 30 ml | slunečnicový olej | 1 lžíce |
cukr krupice | 30 g | menší stroužek česneku | 2 ks | sezamová semínka | 1 lžíce |
mleté chilli | trochu | ||||
Příloha: | |||||
rýžové nudle Vermicelli | dle potřeby |
Zelí. Zelenina, která mě v mém dětství denně strašila. Vařené bylo moc kyselé, syrové bylo prostě divné. Určitě to někdo z vás také zažil. Dost dlouho mi trvalo, než jsem se to bílé naučila jíst aspoň trochu. Ale červené udělané na sladko?
To je jiná. Ráda si ho dám s pečenou kachničkou a knedlíkem. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet i jeho čerstvou variantu, která se skvěle hodí do salátů. Aby mu nebylo smutno, použila jsem ještě lusky cukrového hrášku.
Nejprve si připravte maso. Očistěte ho od blan a nakrájejte na plátky. Hovězí maso krájíme přes vlákno, aby nebylo příliš tvrdé. Přendejte plátky do větší misky a schovejte do lednice.
Rozehřejte malou pánev, do ní poté vložte sezamová semínka a opékejte dozlatova (nenechte je bez dozoru, mohou se rychle spálit). Zlatavá semínka nasypte do misky a přidejte k nim prolisovaný česnek. Přilijte sójovou omáčku, cukr, ocet, olej a trošku mletého chilli. Všechno dobře promíchejte!
Hovězí plátky zalijte 1/4 připravené omáčky, zakryjte fólií a dejte stranou. Nechte ho venku, aby se dostalo na pokojovou teplotu. V pánvi lehce orestujte lusky hrášku, smíchejte ho s nakrájeným zelím a přilijte polovinu zbylé omáčky. Ingredience dostatečně smíchejte.
Maso pečte asi 1 minutu na každé straně (dokud není hezky hnědé). Upečené kousky přidejte do poslední části zbylé čerstvé omáčky. Na talíř naservírujte mix zelí a lusků, přidejte plátky masa a ihned podávejte. Jako přílohu můžete zvolit již zmíněné rýžové nudle Vermicelli nebo rýži. Vermicelli jsou hotové hned. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté do ní vložte nudle (množství záleží na vás, já dala dva svazky a bylo jich až až), zakryjte pokličkou a odstavte z ohně. Takto nudle nechte 3 minuty (pokud je budete chtít orestovat) nebo 4 minuty. Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI