Ingredience: | |||||
hovězí (kostky z kýty mladého býka) | cca 750 g | velká cibule | 1 ks | česnek (nebo česneková pasta) | 1 - 2 stroužky |
střední mrkev | 2 ks | střední kedlubna | 2 ks | hovězí vývar | cca 800 ml |
rozmarýn (nebo 2 lžičky sušeného) | 2 - 3 snítky | hrubozrnná sůl | dle chuti | barevný pepř celý | dle chuti |
olej | dle potřebyy | *směs Hraška na zahuštění | 2 - 3 lžíce |
Mám ráda vaření ze sezónních surovin. Je to dle mého návrat do kuchyní našich babiček, kdy vždy vařily jen z toho, co měly zrovna k dispozici. Měla jsem k dispozici čerstvou kedlubnu, doma nachystanou mrkev a hezké hovězí maso. Za mě je kombinace zeleniny, kvalitního masa a správně zvolených bylinek klíčová pro vznik dobrého jídla. Díky surovinám tak vznikl víkendový oběd v podobě hovězího masa na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu.
Nejprve si lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme si na jemno cibuli, okrájíme mrkev a nakrájíme na kolečka, okrájíme kedlubnu a nakrájíme si ji na středně velké kostky. Maso si v hrnci zatáhneme na oleji a pak jej dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, ¾ množství mrkve, kedlubny a snítky rozmarýnu a osmahneme. Poté přidáme vývar a osolíme a opepříme. Promícháme, přiklopíme tlakový hrnec a vaříme cca 30 minut. Poté hrnec odpustíme, otevřeme a přidáme zbývající část zeleniny, necháme provařit cca 10 minut (do změknutí). Nakonec vyndáme zbylé snítky rozmarýnu a přidáme dle návodu směs na zahuštění Hrašku a provaříme (nebo jíšku). Pokud je třeba tak dochutíme solí, pepřem. Podáváme např. s bramborovou kaší nebo uvařeným bramborem.
*Omáčku lze zahustit klasickou jíškou, nebo pro alergii na lepek směsí Hraška nebo odebrat část zeleniny, rozmixovat ji a poté přidat zpět do omáčky (jakou variantu si zvolíte, je jen na vás).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI