Hovězí na mrkvi, červeném víně a tyminánu s parmazánovými batáty zpět

Ingredience:
hovězí zadní600 gvelká mrkev3 kscibule1 ks
česnek2 stroužkykvalitní červené víno200 mlsůl dle chuti
pepř dle chuticukr1 - 2 lžícetymián5 - 6 snítek
bobkový list2 kssušená zelenina2 lžíceolej dle potřeby
vývar nebo voda dle potřebyvelký batát1 ksmáslo25 g
parmazán50 gtymián dle chuti
hovězí zadní 600 g, velká mrkev 3 ks, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, kvalitní červené víno 200 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, cukr 1 - 2 lžíce, tymián 5 - 6 snítek, bobkový list 2 ks, sušená zelenina 2 lžíce, olej dle potřeby, vývar nebo voda dle potřeby, velký batát 1 ks, máslo 25 g, parmazán 50 g, tymián dle chuti

Příprava

O víkendu jsme byli na skvělé narozeninové oslavě a nejen, že jsme si z ní odnesli moc dobrou náladu, tak i lahev skvělého červeného vína. Sama dávám na pití přednost vínu bílému, ale pokud jde o vaření je kvalitní červené víno nenahraditelné. Do jídla by se mělo dávat víno kvalitní, takové, které by člověk sám s chutí vychutnal. Proto jsem se rozhodla tohoto skvělého dárku využít a použít víno jak jinak než na vaření. Skvělé víno, hovězí a mrkev jsou naprosto dokonalými parťáky.

V papiňáku si na oleji zatáhneme maso. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme cibuli, po chvíli přidáme česnek a po další chvíli mrkev, nakrájenou na menší kostičky. Vše posypeme lžící cukru, až bude mít mrkev karamelovou barvu, tak vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny tak akorát, ale ne více. Do směsi přidáme tymián a směs sušené zeleniny.
Tlakový hrnec zaděláme a od přivedení k varu vaříme cca 45 minut.

Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru.

Batáty uvaříme v osolené vodě, tak cca 10 minut (záleží na velikosti). Vaříme tak aby byly skoro hotové. Poté je nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslem a polovinou parmazánu a tymiánem. Naskládáme je do malých zapékacích misek, které jsme před tím vymazaly máslem. Každou misku pak navrch posypeme zbývajícím parmazánem. Zapečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 20 minut.

2016-03-24 Hlavní chody

Poznámka

Sušená zelenina - mrkev, pastyňák, petržel, pórek, petržel.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI