Ingredience: | |||||
hovězí zadní | 600 g | velká mrkev | 3 ks | cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | kvalitní červené víno | 200 ml | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | cukr | 1 - 2 lžíce | tymián | 5 - 6 snítek |
bobkový list | 2 ks | sušená zelenina | 2 lžíce | olej | dle potřeby |
vývar nebo voda | dle potřeby | velký batát | 1 ks | máslo | 25 g |
parmazán | 50 g | tymián | dle chuti |
O víkendu jsme byli na skvělé narozeninové oslavě a nejen, že jsme si z ní odnesli moc dobrou náladu, tak i lahev skvělého červeného vína. Sama dávám na pití přednost vínu bílému, ale pokud jde o vaření je kvalitní červené víno nenahraditelné. Do jídla by se mělo dávat víno kvalitní, takové, které by člověk sám s chutí vychutnal. Proto jsem se rozhodla tohoto skvělého dárku využít a použít víno jak jinak než na vaření. Skvělé víno, hovězí a mrkev jsou naprosto dokonalými parťáky.
V papiňáku si na oleji zatáhneme maso. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme cibuli, po chvíli přidáme česnek a po další chvíli mrkev, nakrájenou na menší kostičky. Vše posypeme lžící cukru, až bude mít mrkev karamelovou barvu, tak vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny tak akorát, ale ne více. Do směsi přidáme tymián a směs sušené zeleniny.
Tlakový hrnec zaděláme a od přivedení k varu vaříme cca 45 minut.
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru.
Batáty uvaříme v osolené vodě, tak cca 10 minut (záleží na velikosti). Vaříme tak aby byly skoro hotové. Poté je nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslem a polovinou parmazánu a tymiánem. Naskládáme je do malých zapékacích misek, které jsme před tím vymazaly máslem. Každou misku pak navrch posypeme zbývajícím parmazánem. Zapečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 20 minut.
Sušená zelenina - mrkev, pastyňák, petržel, pórek, petržel.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI