Hovězí na smetaně s houskovým knedlíkem zpět

Omáčka:
hovězí zadní500 - 600 gmrkev4 kspetržel3 ks
celer kousekcibule1 ksbobkový list2 ks
nové koření4 kuličkypepř4 kuličysušený tymián1/2 lžičky
smetana ke šlehání200 - 250 mlcitron - šťáva z něj1/2 kssůl dle chuti
olej dle potřebymáslo plátek
Knedlíky:
polohrubá mouka (špaldová, klasická, žitná, kukuřičná...)350 gvejce (jde to i bez)1 ksrohlíky2 ks
cukr1/2 lžičkysůl1 lžičkakvasnice20 g
mléko220 ml
hovězí zadní 500 - 600 g, mrkev 4 ks, petržel 3 ks, celer kousek, cibule 1 ks, bobkový list 2 ks, nové koření 4 kuličky, pepř 4 kuličy, sušený tymián 1/2 lžičky, smetana ke šlehání 200 - 250 ml, citron - šťáva z něj 1/2 ks, sůl dle chuti, olej dle potřeby, máslo plátek, polohrubá mouka (špaldová, klasická, žitná, kukuřičná...) 350 g, vejce (jde to i bez) 1 ks, rohlíky 2 ks, cukr 1/2 lžičky, sůl 1 lžička, kvasnice 20 g, mléko 220 ml

Příprava

Zase omáčka, jak já je mám ráda. Zase klasika, kterou jsem si poupravila, asi jako každý, kdo moc neholduje mouce. Zato knedlíky z mouky jsou, ale zase ze zdravějších alternativ, proto jsou tmavší. Ale naprosto skvostný!

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli na čtvrtiny Maso omyjte a osolte. V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran. Maso vyndejte a v rozpáleném hrnci opečte dozlatova rozkrájenou zeleninu. Vraťte maso zpět do hrnce. Přidejte cibuli, koření a osolte. Zalijte vodou, aby byla zelenina ponořená. Pokud maso kouká, během vaření ho občas otočte. Lepší je použít vyšší a užší hrnec. Vařte na mírném plamenu asi 2 - 2,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndejte ho společně s kořením. Omáčku rozmixujte, můžete propasírovat. Zapněte sporák a zhřejme, omáčka by měla být velmi hustá. Proto ji rozřeďte smetanou, kterou postupně přilévejte. Dochuťte citronovou šťávou. Vypněte a vmíchejte asi lžící másla.

Knedlíky

V hrnku zahřejte mléko, aby bylo vlažné, to je důležité, aby mohl vzejít kvásek. K mléku přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy si odvažte mouku, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Pomoci si můžete šlehačem s hnětacími metlami. V misce promiste mouku s vejcem a postupně přilévejte mléko s kváskem, pak přidejte rohlíky. Hněťte, dokud se těsto nespojí a nelepí se ke dnu. Pokud je řídké, přisypte mouku. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, já nechávám u sporáku. Těsto rozdělte na dvě poloviny nebo tři malé části. Mokrýma rukama uhlaďte těsto, aby vznikly šišky. Vařte v mírně vroucí vodě asi 20 minut, v polovině vaření otočte.

Servírujeme se šlehačkou a brusinkami.

2017-08-11 Hlavní chody

Poznámka

Omáčka je stejně dobrá i z vepřového masa.

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI