Hovězí na víně a kořenové zelenině s polentovou kaší zpět

Ingredience:
hovězí kližka500 - 600 gmrkev3 ksvelká petržel1 ks
cibule4 kskvalitní červené víno1 láhevbobkový list2 ks
nové koření5 kuličekolej dle potřebyzměklé máslo1 lžíce
jáhlová mouka1 velká lžícesůl dle chuticitronová šťáva1 lžíce
Polentová kaše:
mléko450 mlinstantní polenta200 gmáslo100 g
hovězí kližka 500 - 600 g, mrkev 3 ks, velká petržel 1 ks, cibule 4 ks, kvalitní červené víno 1 láhev, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, olej dle potřeby, změklé máslo 1 lžíce, jáhlová mouka 1 velká lžíce, sůl dle chuti, citronová šťáva 1 lžíce, mléko 450 ml, instantní polenta 200 g, máslo 100 g

Příprava

Měla jsem opravdu hezký kousek mladého hovězího, ale na plátky by to nebylo, tak jsem se rozhodla, nakrájet ho na kostky. Vyndala jsem si cibuli, té musí být hromada, pak se na mě smála mrkev a petržel a bylo jasno. Ve sklepě jsem ještě ulovila skvělé víno a šlo se na věc. Receptů na hovězí na víně je nespočet a určitě netvrdím, že můj bude ten nej. Ale pokud vám bude chutnat, budu moc ráda.

Nejdřív začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalijete si kontrolní vzorek.
Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše. Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny. Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.

Polentová kaše:
Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.

2016-02-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI