Ingredience: | |||||
hovězí zadní | 800 g | mrkev | 4 ks | petržel | 2 ks |
celer | 3 řapíky | cibule | 1 ks | slanina | 150 g |
žampiony | 5 - 6 ks | kvalitní červené víno | 200 ml | hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti | cukr | 1 lžíce | nové koření | 4 kuličky |
bobkový list | 2 ks | loupaná, krájená rajčata | 400 g | olej | dle potřeby |
vývar | dle potřeby |
Kořenová zelenina je pro mě základem kuchyně a nesmí u nás nikdy chybět. Využívám ji jak na polévku, tak i jako základ do omáček. Hodně oblíbené je u nás hovězí právě na kořenové zelenině a červeném víně. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata), vyjde z toho skvělá omáčka. Odměnou byla pochvala od všech strávníků.
V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru. Až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony.
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny, a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí, tak přidá trochu cukru.
Podáváme např. s bramborovou kaší.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI