Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech s karlovarským knedlíkem zpět

Ingredience:
hovězí zadní800 gmrkev4 kspetržel2 ks
celer3 řapíkyšalotka1 ksslanina150 g
žampiony5 - 6 kskvalitní červené víno200 mlsůl dle chuti
pepř dle chuticukr1 - 2 lžícenové koření4 kuličky
bobkový list2 ksloupaná, krájená rajčata400 golej dle potřeby
vývar nebo voda dle potřeby
Karlovarský knedlík:
bílé rohlíky, den staré10 ksvejce3 ksmléko250 ml
máslo50 gsůl dle chutipepř špetka
velkolistá petrželka1 svazek
hovězí zadní 800 g, mrkev 4 ks, petržel 2 ks, celer 3 řapíky, šalotka 1 ks, slanina 150 g, žampiony 5 - 6 ks, kvalitní červené víno 200 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, cukr 1 - 2 lžíce, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, loupaná, krájená rajčata 400 g, olej dle potřeby, vývar nebo voda dle potřeby, bílé rohlíky, den staré 10 ks, vejce 3 ks, mléko 250 ml, máslo 50 g, sůl dle chuti, pepř špetka, velkolistá petrželka 1 svazek

Příprava

Už dlouho jsem přemýšlela o tom, zda si mám koupit tlakový hrnec. U nás mu neřekneme jinak než "papiňák". Nakonec jsem neodolala a koupila ho. Jako první jsem musela vyzkoušet mé oblíbené hovězí. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata) vyjde z toho skvělá omáčka. Karlovarský knedlík jsem dělala poprvé (nejsem knedlíkový typ), ale protože ho má můj manžel rád, tak jsem se nedala dlouho přemlouvat. Odměnou byla pochvala i od našeho nejvybíravějšího strávníka (staršího syna).

V papiňáku si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru, až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony. 
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

Karlovarský knedlík:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Petrželku si nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářkou folii a do ní dáme knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a pak nakrájíme nožem nebo nití.

2016-01-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI