Hovězí plátek se silnou omáčkou, pečenými rozmarýnovými brambory a volským okem zpět

Maso a omáčka:
hovězí zadní nebo roštěná4 plátkymalá cibule4 kshladká mouka1 - 2 lžíce
silný hovězí vývar dle potřebyolej dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chuti
Pečené brambory:
brambory dle potřebysůl dle chutiolej dle potřeby
čerstvý rozmarýn dle chuti
Volské oko:
vejce4 ksolej dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chuti
hovězí zadní nebo roštěná 4 plátky, malá cibule 4 ks, hladká mouka 1 - 2 lžíce, silný hovězí vývar dle potřeby, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, brambory dle potřeby, sůl dle chuti, olej dle potřeby, čerstvý rozmarýn dle chuti, vejce 4 ks, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Včera jsem koupila něco kolem 4kg hovězích a vepřových kostí, včetně morkových a založila na vývar. Ten se táhl celý den i část noci, a pak i dnes. Vývar jsem použila na nudlovou polévku, část jsem si zamrazila a z části udělala tuhle krásnou omáčku.
Kam se hrabou bujóny, poctivá práce se vždy vrátí, a v kuchyni několikrát více, protože když nám projde žaludkem, je to to nejlepší pohlazení, a to i pro duši. 

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte olej a cibuli restujte, dokud nebude všechna do hněda, to dá omáčce barvu a chuť. Restujte pozvolna a občas přilijte olej, míchejte, aby se cibule nespálila.
Maso nasolte, opepřete a vedle na pánvi zprudka opečte. Když je cibule opečená, podlijte ji vývarem, vložte maso a pokud není maso zcela ponořené, přilijte ještě vývar. Výpek z pánve přidejte do hrnce k masu, to vše dodává omáčce sílu. Přiklopte poklicí a duste do měkka. V tlakovém hrnci si zkrátíte čas na polovinu. Duste zhruba 45 minut. 
Mezi tím si připravte brambory. Ty oloupejte a nakrájejte na stejně tlusté plátky. V misce k nim přidejte sůl, pár kapek oleje a čerstvý rozmarýn. Důkladně je promíchejte a vyrovnejte je jeden vedle druhého na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečte při 200°C dozlatova.
Když je maso měkké, vyndejte ho bokem na talíř a omáčku rozmixujte cibuli do hladka. V trošce vody rozmíchejte dvě lžíce mouky a za stálého míchání vmíchejte do vroucí omáčky. Přilévejte postupně a přestaňte, až se vám zdá omáčka akorát. Má být spíše řídká. Provařte ještě 15 minut, aby mouka ztratila svou chuť.
Před dokončením omáčky si připravte volské oko. Na rozpálenou pánev s trochou oleje rozklepněte vajíčko, osolte, opepřete a nechte pozvolna upéct.
Omáčka se hodí i k rýži, bulguru nebo šťouchaným bramborům.

2016-10-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI